zaterdag 28 november 2009
Think happy day
Een paar televisiezenders hebben de dag van vandaag gebombardeerd tot Think happy day. Op elk van de zenders worden de hele dag afleveringen van Spongebob gedraaid. Daar zou Harrie normaal gesproken -zeker gelet op de regen die met bakken uit de lucht valt- best de hele dag naar kunnen kijken. En dan vanzelf happy worden.
Maar Think happy day valt nou nét op de verkeerde dag, namelijk vandaag. Hij blijft maar denken aan Sonja, die precies een week geleden nog gewoon op de wereld rondliep en die nu onder de grond ligt. Ze is aan het begin van de middag begraven.
Het was stampvol in de kerk in Nuenen. Sonja's kist was door de kinderen in vrolijke kleuren beschilderd. De 3 jongste kinderen lazen allemaal een stukje voor dat ze hadden voorbereid. Dat waren de momenten die op de aanwezigen de meeste indruk maakten. Iedereen was zichtbaar onder de indruk van het feit dat een moeder van 41 ineens 4 kinderen en een man achterlaat. Iedereen wist natuurlijk ook dat het ook hem of haar kan gebeuren. Dat was de grote vrees, die niet werd uitgesproken, maar wel als een bedreiging in de kerk voelbaar was.
Harrie kon er met de beste wil van de wereld geen Think happy day van maken.
vrijdag 27 november 2009
Sonja
In 2007 bood Harrie zijn diensten aan als computerreparateur en -leverancier. Hij had een advertentie op Marktplaats gezet en daar meldden zich diverse klanten.
Eén klant kwam op een avond de defecte computer van haar zoontje Ties brengen, samen met het zoontje in kwestie. Harrie herinnert zich het moment nog als de dag van gisteren. Ties was een prachtventje om te zien, met een open en vriendelijke blik. Toch eiste vooral zijn moeder, Sonja, de aandacht op. Het leek alsof er een wervelstorm binnenkwam. Ze begon te praten alsof ze Harrie al jaren kende. En Harrie had al snel door dat dit één van die weinige mensen was die je in je leven tegenkomt waarvan je meteen weet dat je er een bepaalde binding mee hebt.
In de maanden die volgde is Harrie een aantal keren bij Sonja thuis geweest. Ties mocht namelijk een nieuwe computer kopen van zijn opa en oma en Harrie mocht die computer samenstellen. Toen een van de drie broertjes van Ties die computer zag wilde hij óók een nieuwe computer. Die heeft Harrie ook geleverd. En verder waren er wat netwerkproblemen, die Harrie heeft getracht te verhelpen.
Op een gegeven moment waren de computerperikelen achter de rug. Toch ging Harrie af en toe nog even 'gewoon' bij Sonja langs. Ze had heerlijke koffie en het was altijd leuk om even met haar te praten. Ze was chaotisch, een spraakwaterval, een wervelstorm, ze kon enorm ongenuanceerd zijn, vloekte soms als een bootsman, kortom: een prachtvrouw.
De laatste keer dat Harrie bij haar was, was ze bezig met fitness. Daar moesten ze beiden hard om lachen. Sonja vond zichzelf te dik en wilde daar met fitness iets aan doen. Maar ze wisten allebei dat die bevlieging wel weer over zou gaan. Sonja gaf zelf al toe dat ze haar abonnement daarom voor de zekerheid maar voor een half jaar had afgesloten.
De laatste keer dat Harrie Sonja sprak ging het wéér over fitness, maar ze had toen slecht nieuws. Ze werkte af en toe bij een makelaar, met wie zij en haar man goed bevriend waren. Die makelaar bleek een hartstilstand te hebben gekregen tijdens fitness en overleed op zijn 46e.
Harrie voelde zich zelf de laatste tijd niet zo goed en nam ook aan dat Sonja nog wel genoeg aan d'r hoofd had met het verwerken van de dood van een huisvriend. Maar dinsdag, toen ie boodschappen deed, kwam Sonja ineens in zijn gedachten. Harrie besloot om haar binnenkort weer eens te bellen.
Maar dat kan niet meer. Harrie zag gisteren op internet het bericht dat Sonja dinsdag is overleden. Hij is de hele verdere dag onrustig geweest en zag haar ook vannacht steeds voorbij komen. Morgen wordt ze begraven. De wervelstorm is gaan liggen.
zondag 22 november 2009
Scherp
Dinie en Harrie hadden mosselen gegeten. Toen ze bijna klaar waren kwam Willie er even bij staan. Hij bekeek er eens eentje goed en uit de grond van zijn hart kwam de kreet "Gadverdamme!"
Dinie en Harrie moesten om zijn reactie lachen.
"Kijk er toch maar eens goed naar", zei Dinie. "Mosselen lijken wel een beetje op een kutje, dan kun je alvast wennen aan hoe zo'n ding eruit ziet."
Willie liep weg en zei dat ie dat allemaal niet hoefde te weten.
"Voor je voorlichting is het toch wel goed om te weten hoe het allemaal zit hoor", zei Dinie, nog steeds een beetje lacherig. "Als je vragen over seks hebt dan moet je het gewoon vragen he?'
Ricardo begon zich er nu ook mee te bemoeien.
"Neuken is gewoon lul in kut", zei hij zonder enige poespas.
"Nou, nou, nou, kunnen jullie een beetje op je taal letten?", vroeg Harrie.
Het bleef even stil en toen kwam Willie terug in het spel.
"Eigenlijk zijn wij dus de hele week op school aan het neuken. De school is kut en wij zijn de lul."
Harrie is trots op een zoon die nog geen 13 is, maar qua humor al zo scherp als een mes.
zaterdag 21 november 2009
Elvis
"Eigenlijk is Elvis een hele déftige hond", zei Nina, die bij Ricardo in de klas zit. Daarna sloeg ze -net als elke keer dat ze Elvis ziet- haar armen om Elvis' nek, duwde haar neus in zijn haarbos en knuffelde hem intens met gesloten ogen. "Hij is zó lekker zacht", zei ze ook nog. Harrie vroeg zich af of dat elkaar aantrok, levende wezens met zachte haren. Nina had zeker tot haar zevende jaar alleen babyhaar gehad, dat niet groeide en niet uitviel.
Maar ze heeft wel gelijk. Elvis is eigenlijk een hele deftige hond en vanmorgen merkte hij dat weer. Het regende een beetje, toen Harrie Elvis uit wilde laten. Omdat Elvis altijd nét iets eerder dan Harrie de voordeur uit is, merkte Elvis de regen ook nét iets eerder op. En toen bleef ie meteen stokstijf staan. Aan regen heeft Elvis een hekel. Dan blijft ie liever binnen.
In dergelijke gevallen moet Harrie hard zijn en flink aan de riem trekken om Elvis mee te krijgen. Die riem lijkt een beetje op de strop, zodat Elvis moet kiezen tussen wandelen in de regen of doodgaan. Hij kiest tot nu toe steeds voor het eerste.
Vanaf dat moment loopt Elvis trouwens verder gewoon trouw met Harrie mee, alsof ie zich heeft neergelegd bij het ongemak. Alleen als er plassen staan wordt dan nog even duidelijk dat Elvis niet helemaal spoort. Een beetje hond gaat het liefst languit in een plas liggen, maar Elvis zet alles op alles om er omheen te kunnen lopen. Aan vieze poten heeft ie een hekel.
Harrie geeft er niks om, dat Elvis zijn eigenaardigheden heeft. Zolang Elvis ervan geniet dat kinderen als Nina hem knuffelen, mag ie zo eigenaardig zijn als ie wil.
donderdag 19 november 2009
Uitdaging
Mensen zijn vaak geneigd om lastige situaties te omzeilen. Harrie ook. Maar diep van binnen wéét hij, dat het het beste is om dóór je angsten heen te gaan. De koe bij de horens vatten. Volgens de boeken zal een getrotseerde lastige situatie louterend werken en een buitengewoon goede invloed hebben op het zelfvertrouwen.
Omdat het Harrie weleens aan dat laatste ontbreekt, besloot hij de lastige situatie waar hij voor stond bij de ballen te grijpen. Hij ging dus zélf proberen de kraan en keukenboiler te gaan monteren die hij had gekocht. Dat er geen loodgieter bereid was die klus voor Harrie te klaren speelt overigens ook mee. We sterven van de werklozen in dit land, maar voor het monteren van een kraan en keukenboiler komt niemand in dit land zijn bed meer uit.
Harrie zag om twee redenen nogal tegen de klus op. In de eerste plaats is het keukenkastje waarin het allemaal moest gebeuren nogal klein. Maar voor alles heeft Harrie iets met water. Hij heeft een hekel aan lekkages, omdat die zoveel kunnen vernietigen. Maar op de een of andere manier lijkt er altijd iets te lekken in en aan zijn huis.
Eén van die dingen was de keukenkraan. Die zit er nu tien jaar en lekt al even lang. Nu is een kraan vervangen niet zo lastig natuurlijk, maar in dit geval moest dan eerst de boiler worden afgekoppeld. Die boiler heeft Harrie in het verleden tot wanhoop gedreven, omdat die flink wat waterschade veroorzaakte. Dat kwam door een overloopsetje, dat tussen de waterleiding en een boiler zit en dient om condenswater af te voeren. Daarvoor moet een pijpje aan de overloopsetje op de riolering worden aangesloten en op de een of andere manier lukte het niet om dat lekdicht voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk heeft een toevallig aanwezige verwarmingsmonteur het euvel ooit verholpen, waarna Harrie de boiler nooit meer heeft durven beroeren.
Maar nu was Harrie strijdbaar: de kraan ging steeds erger lekken en de boiler was met een inhoud van 20 liter eigenlijk veel te groot en te energievretend. Harrie kocht dus een nieuwe kraan, een nieuwe boiler en een nieuwe overloopset. Op zaterdag om 13.30 uur toog hij ten strijde.
Al vrij snel had ie kortsluiting veroorzaakt. Op de een of andere manier bleek er stroom op de waterleidingen te staan. Hij moest de klus dus zonder elektriciteit gaan klaren. Drie mini-overstromingen verder begon het donker te worden en raakte Harrie in een lichte paniek. Hij zag zich de rest van het weekeinde al zonder water en zonder elektriciteit zitten. Maar plotseling, tegen 16.30 uur, leek alles ineens te goed te zijn aangesloten! Harrie draaide de hoofd-waterkraan open en zag dat alles dicht leek. Hij schakelde de elektriciteit in en voelde geen spanning meer op de leidingen. Met een voldaan gevoel schakelde hij de boiler in en trok de conclusie dat de oude boiler waarschijnlijk ergens defect was geweest en voor het elektriciteitslek had gezorgd.
Toen Harrie de kraan 's avonds wilde gaan gebruiken, bleek het toch niet helemáál vakwerk te zijn geweest wat ie had afgeleverd. In het keukenkastje voelde hij een druppel aan de hoofdleiding hangen. Op de bodem van het kastje was het ook een héél klein beetje vochtig. Verder bleek dat de kraan niet helemaal goed werkte. Harrie had een uittrekkraan gekocht. Als je aan de kop van zo'n kraan trekt, komt er een soort doucheslang tevoorschijn. Daarmee kun je de spoelbak makkelijk schoonmaken. Harrie kreeg die slang met wat moeite wel uit de kraan getrokken, maar daarna ging ie er eigenlijk niet meer in terug.
Harrie besloot een handdoek in het kastje te leggen en ging maar eens op Marktplaats kijken, of daar misschien een loodgieter was die zich niet te goed voelde voor het herplaatsen van de kraan. Hij vond er een stuk of tien bij hem in de buurt, die hij allemaal een mailtje stuurde. Van 3 loodgieters kreeg ie antwoord: de ene wilde alleen spullen monteren die je bij hem moest kopen, de tweede vond het een te kleine klus, maar de derde wilde het wel doen!
Die derde is dinsdagavond geweest en heette ook Harrie. Dat schiep meteen een band. Zijn gereedschap bestond uit een schemerlampje op batterijen, dat ie waarschijnlijk had meegenomen omdat Harrie had verteld dat ie alle materialen in huis had, maar geen bouwlamp had. Harrie 2 dook in het keukenkastje, zette zijn lamp aan en begon toen te vloeken. Er was wel héél weinig ruimte in het kastje vond ie. Nadat Harrie de hoofdkraan had dichtgezet begon Harrie 2 wat dingen los te draaien. Daarna begon ie te zweten, maar hij kon z'n hoofd meteen afvegen aan de handdoek die Harrie had neergelegd om lekkend water direct te kunnen wegvegen.
Harrie 2 vloekte nog wat verder en ging een gereedschapskist uit zijn Opel halen. Hij had een pijpsleutel nodig, maar het bleek dat ie nét niet de goede maat bij zich had. Gelukkig had Harrie die wél, zodat Harrie 2 weer verder kon. Even later begon Harrie 2 ook aan de afvoerleiding te rommelen, waar tot dan geen problemen mee waren. Daarbij vloekte hij nog maar eens, omdat de pijpen niet vastgelijmd bleken te zijn, wat Harrie trouwens een voordeel leek als je er iets aan wilde veranderen.
Daarna trok hij twee afdichtringen stuk en bleef even mistroostig voor zich uit zitten kijken. Hij liep nog een keer naar zijn Opel en kwam terug met een doos vol bochten en stukjes pijp. Maar vervangende ringen had ie niet bij zich en Harrie had ze natuurlijk óók niet. "Ik sluit die boilers ook vaak aan zonder die overloop op de afvoer aan te sluiten hoor", zei Harrie 2. Harrie was lichtelijk verbijsterd door die opmerkingen en zag zijn vertrouwen in Harrie 2 dalen als een broek zonder knopen. Hij herinnerde zich de talrijke overstromingen met de oude boiler nog maar al te goed, die notabene waren veroorzaakt door een overloop die grotendeels goed was aangesloten. Het kon volgens Harrie niet anders dan dat het weglaten van zo'n overloop feitelijk de aanleg van een keukenzwembad tot gevolg zou hebben.
"Ik kan het ook met tape afdichten", riep Harrie 2 ineens. Maar meteen daarna stelde hij vast dat ie ook geen tape bij zich had. "Ik heb die tape wél in huis", zei Harrie. Hij liep naar de schuur, pakte een van de rolletjes die hij had liggen en gaf die aan Harrie 2. Die wikkelde de tape op wat cruciale plaatsen om de afvoerleidingen, sloot alles aan en zei toen dat het klaar was. Harrie geloofde er niks van, maar nadat ie de hoofdkraan weer had opengezet kon ie toch echt vaststellen dat de aan- en afvoerleidingen dicht leken te zijn en dat de doucheslang nu ook redelijk soepel uit de kraan kon worden getrokken.
Harrie 2 gooide zijn spullen in zijn bakken, nam de bak met onderdelen en zijn schemerlamp en liep naar de auto. Harrie pakte de gereedschapskist van Harrie 2, haalde daar zijn eigen pijpsleutel en zijn tape uit en liep achter Harrie 2 aan naar de Opel. Harrie rekende af en vrolijk groetend gingen beiden uiteen.
Het is nu twee dagen later. De doucheslang uit de kraan gaat echt een stuk soepeler dan toen Harrie het had gemonteerd. En volgens Harrie lekt het ook minder dan voor de komst van Harrie 2.
vrijdag 13 november 2009
Dewey Balfa
Harrie luistert graag en vaak naar muziek die zijn hifi-installatie tot zijn recht laat komen. Dat is zeker niet altijd muziek die sporen zal achterlaten in de muziekgeschiedenis, maar wel muziek die Harrie -niet zelden ook vanwege het veroorzaakte geluidniveau- even in een trance brengt.
Maar als het erop aankomt heeft Harrie het meest op met muziek die recht uit het hart komt. Voor die muziek maakt het ook niet uit of je haar afspeelt op een peperdure hifi-set of op je mp3-speler: de emotie die zulke muziek teweeg brengt hoor je er altijd uitspatten.
Deze week was Harrie ziek thuis en lag vooral op de bank, films te kijken. Dat doet ie de laatste jaren steeds liever, film kijken. Het liefst van die lekkere trage Franse films. Pas geleden zag ie Il y a longtemps que je t'aime. Veel mooier kan een film niet zijn.
Er is één film waar Harrie naar kan blijven kijken: Southern comfort uit 1981. De film speelt in een moerasgebied in Louisiana, het gebied van de Cajun. Hun leven wordt verstoord door een paar militairen die er een oefening houden. De militairen hebben weinig respect voor de Cajun en doden een van hen, waarna de Cajun wraak nemen.
Het is een spannende film en dat Ry Cooder de muziek verzorgt maakt het geheel niet bepaald slechter. Tegen het einde van de film zijn de militairen het moeras ontvlucht en komen ze terecht op een Cajunfeest, dat in en rond een grote blokhut wordt gehouden. Dat geeft trouwens mooi aan hoe Het Leven kan verlopen: zo word je achtervolgd in een moeras en zo ben je op een feest.
Iets later zal overigens blijken dat de militairen dan nog steeds niet veilig zijn, maar Harrie let daar in dat stuk van de film al lang niet meer op. Hij heeft dan alleen nog oog voor Dewey Balfa, lid van de Cajungroep Balfa Brothers.
Die groep zit in blokhut op een paar oude stoelen en verzorgt de muziek op het feestje. Eén nummer horen we helemaal, de Cajunklassieker Parlez nous à boire. Dewey Balfa speelt viool (zoals het hoort bij echte Cajun), maar vóór alles zingt Dewey alsof zijn leven ervan afhangt. Hij is maar een paar seconden in beeld, precies genoeg om een verpletterende indruk achter te laten.
Het is een simpel nummer, Dewey Balfa zingt behoorlijk vals, maar het hoort bij de mooiste muziek die Harrie gehoord én gezien heeft. Puurder en oprechter dan dit wordt het nooit.
dinsdag 10 november 2009
Jehova
Harrie had boodschappen gedaan. Hij stapte uit de auto en meteen stond er een man in het zwart voor zijn neus. Harrie schrok zich wezenloos. Meteen zag hij een tweede man aan komen lopen, ook in het zwart. Blijkbaar hadden de heren net even eerder aan Harries voordeur gestaan.
De schrik was onnodig zag Harrie al snel. Het betrof hier duidelijk twee heren uit het kamp van Jehova, die hem vast over Zijn goedheid wilden komen vertellen. De eerste van het stel pakte al een Wachttoren uit zijn zwarte aktentas. Harrie meldde direct dat hij helemaal nergens in geïnteresseerd was. Tot zijn verbazing borg de man de Wachttoren meteen weer op en beiden wensten Harrie een fijne dag toe.
Als Harrie aan Jehova's denkt, denkt ie altijd meteen aan zijn ex-vriendinnetje Jose, met wie hij een tijdje samenwoonde op een flat in Eindhoven. Op een avond werd er aangebeld en Jose zou wel even open gaan doen. Ze bleef nogal lang weg, zodat Harrie na een kwartiertje maar eens ging kijken waar ze bleef. Toen hij zag en hoorde dat ze met twee getuigen van Jehova in gesprek was, ging ie weer verder met zijn beslommeringen.
Pas drie kwartier later kwam Jose de kamer weer binnen. Harrie vroeg of ze erin waren geslaagd om Jose te bekeren, maar dat bleek niet het geval. "Ze hebben je wel lang aan de praat gehouden", zei Harrie. "Ja", zei Jose, "maar ze moesten weg, anders had het nog langer geduurd."
zondag 8 november 2009
Ajax (2)
Pieter "Blinde" Vink kon vandaag gewoon een goede scheidsrechter zijn: Ajax had hem niet nodig om van Twente te verliezen. Harrie heeft zich dus voor niets op zitten winden, voorafgaand aan de wedstrijd...
Jazz
Waar het is begonnen weet Harrie niet meer precies, maar het moet aan het einde van de jaren tachtig zijn geweest. Daarvóór draaide hij het liefst áltijd muziek. Maar op een bepaald moment leek het wel alsof ie het niet meer durfde. Ook de reden daarvan is ongewis, maar het zal wel psychisch zijn natuurlijk. Muziek kan heftige emoties oproepen.
Hij heeft het trouwens nog steeds, hoewel het het laatste jaar beter lijkt te gaan. Het moeilijkste blijft de eerste stap. Als ie eenmaal een mooie plaat heeft opgezet, komt de rest meestal vanzelf. Maar om die eerste plaat te kiezen....
Deze week had Harrie het wéér. De laatste tijd was ie nogal veel aan de electropop geweest. Thomas Dolby, Yello en Kraftwerk vooral, in die volgorde. Maar deze week had ie daar ineens helemaal geen zin meer in. Een paar dagen heeft ie lopen dubben wat ie dán moest draaien. Achteraf moet ie vaststellen dat ie daarbij steeds bleef denken in de pophoek. Achteraf kan ie ook concluderen dat ie helemaal geen zin had in popmuziek.
Dat besef kwam pas toen ie -op zoek naar iets leuks- ineens weer stuitte op de cd's van Tomasz Stánko, de Poolse jazztrompettist. Harrie leerde zijn muziek een jaar of 15 geleden bij toeval kennen en was er meteen van onder de indruk. Maar pas de laatste jaren, nu ie beseft dat ie langzaam aan een jazzcat wordt, draait ie de muziek van Tomasz Stánko frequent. Jazzbaltica, de muziek die iemand illegaal van een dvd ripte, is één van zijn favorieten.
Toen Harrie deze week Jazzbaltica opzette voelde hij zich helemaal warm worden en ging de energie door zijn lijf stromen. Hij had ineens zin in van alles. Misschien heeft dat er ook wel voor gezorgd dat ie gisteren zomaar ging klussen.
In elk geval een belangrijk ding voor Harrie om te onthouden: niet meer meteen in de poprichting denken als ie muziek wil gaan draaien. De kans is groot dat ie moet gaan toegeven dat ie zijn langste tijd daarmee heeft gehad.
zaterdag 7 november 2009
Klussen
Het is zaterdag. Voor echte mannen is dat klusdag. Voor sommige mannen is een dag pas geslaagd als er geklust is.
Harrie is geen echte man. Toch moet ie eraan geloven vandaag. Op het plafond in zijn badkamer komt af en toe wat schimmel. Spuit Dinie er wat chloor over en dan is het weer voor een jaartje voorbij. Maar Dinie heeft het al zo druk, dat Harrie dit jaar besloot het zelf maar eens te doen.
Hij kocht een fles natriumhypochloriet (waar ze in zwembaden ook bacteriën mee doden) en spoot dat op de schimmelplekken op het plafond. "Half uurtje in laten trekken en dan met een doek afvegen", meldde de verpakking. Maar Harrie maakt natuurlijk zélf wel uit wat ie wel of niet doet. Achteraf was dat misschien niet zo slim, want op het lichtblauwe plafond waren de dag erna ineens nóg lichterblauwe plekken te zien. Precies op de plekken die Harrie had ingespoten.
Nu vonden Dinie en Harrie dat lichtblauw toch al een vreselijke kleur, dus heeft Harrie een emmertje witte, afwasbare latex gekocht. "Ik heb zelf ook schimmel op mijn badkamer en ik gebruik deze tex zelf óók", zei de verkoper. Dan weet je natuurlijk dat je goed zit, als de verkoper het zelf ook gebruikt.
Gisteren heeft Harrie het hele plafond nog eens met hypochloriet ingespoten. Na een half uurtje heeft ie het nog eens afgewassen met een ammoniaksopje. Daarna heeft ie een half uurtje op bed gelegen om het stikstoftrichloride -wat ammoniak en hypochloriet door reactie vormen- uit zijn longen te laten verdwijnen.
Vanmorgen heeft ie het plafond voor de eerste keer geschilderd. Na 6 uur mag het nóg een keer. En dan zijn de klusactiviteiten van Harrie wel weer voor een jaartje voorbij.
vrijdag 6 november 2009
Ajax
Even snel, nu het nog kan, zodat u zondagavond niet zegt "Dat kun je makkelijk zeggen achteraf".
Het lijkt iets beter te gaan met Ajax dan in de voorbije 12 jaar. Er staat weer veel eigen opleiding in het elftal en soms kan Harrie het alweer opbrengen om langer dan 45 minuten naar zijn ploeg te kijken. Daarnaast winnen ze ook behoorlijk wat wedstrijden, zodat ze derde staan in de Nederlandse competitie.
Zondag spelen ze tegen de koploper, FC Twente. Als scheidsrechter is de heer Pieter Vink aangewezen. Ajax-fans noemen hem meestal Blinde Vink, omdat hij meestal nogal opzichtig laat merken dat hij een hekel aan Ajax heeft. Dat hebben natuurlijk veel mensen en op zich is dat niet erg, maar voor een scheidsrechter is het op z'n minst dubieus te noemen.
In de vorm waarin Ajax verkeert is het niet erg als Vink een wedstrijd van Ajax tegen een 'kleinere' ploeg fluit. Ook al stuurt Vink dan een Ajacied van het veld af, geeft ie drie zuivere penalties voor Ajax niet en een onzuivere voor de tegenstander wél, dan nog wint Ajax zo'n wedstrijd vaak wel. Maar om Vink de wedstrijd tegen de koploper laten fluiten roept vragen op.
Gelukkig is er een eenvoudige verklaring voor. De baas van de scheidsrechters heet Jaap Uilenberg. Jaap was vroeger zelf scheidsrechter en werd daarna directeur voetbalzaken bij....FC Twente. Die club draagt hij nog steeds een warm hart toe. Harrie durft er dus wel op te gokken dat Vink van Jaap extra instructies meekrijgt voor zondag: snel de andere kant opkijken als Ajacieden doormidden worden geschopt of als Ajax duidelijk een penalty moet krijgen. En minstens één Ajacied voor een futiliteit de rode kaart geven.
Maandag zullen we zien of Harrie cynisch of realistisch is.
donderdag 5 november 2009
Handicap
Telefoon.
Harrie: Met Harrie van Geffen?
Man: Goedemiddag, u u spreekt met met Bla Blablabla van Nuon Bla Bla Services. Spreek ik met de heer Vvv...Van.....Gef?
Harrie: Ehhh, zo ongeveer wel ja.
Man: Hoe moet ik uw naam precies uitspreken?
Harrie: Van Geffen. Har-rie-van-Gef-fen.
Man: Van Geffen. Sorry meneer Van Geffen dat ik uw naam verkeerd uitsprak, maar ik ben een beetje dyslectisch.
Harrie: Geeft niks joh! Bij ons hebben ze ook blinden aangenomen om vooruit te kijken.
Man: Fijn dat u het zo luchtig opvat meneer Van Geffen. Ik bel u in verband met uw contract bij ons dat....
Harrie: Belt u voor een energie-advies?
Man: Ja.
Harrie: Daar heb ik vorige week al met een collega van u over gesproken. Ik heb me overigens ook al als klant afgemeld bij Nuon.
Man: O, daar staat niets van in mijn systeem.
Harrie: Ach, soms gaat er weleens iets mis he?
Man: Goed, dan houdt het op. Nogmaals mijn dank voor uw begrip dat ik uw naam verkeerd noemde.
Harrie: Geeft niks joh. Goeiemiddag.
Man: Goeiemiddag.
woensdag 4 november 2009
Inzicht
Hoe het komt weet Harrie ook niet, maar feit is wel dat ie de laatste weken merkt dat ie allerlei verbanden tussen dingen weet te leggen. Zo komt ie na 48 jaar ineens tot scherpe inzichten over zijn leven, over zichzelf en over dingen van alledag.
Zo besefte Harrie vanmorgen ineens dat drie van de meest taalvirtuoze schrijvers van Nederlandstalige gedichten en liedteksten van de afgelopen decennia eigenlijk nogal on-Nederlands waren. Dat schoot Harrie zómaar te binnen, toen ie vanmorgen naar Epistel 81 van Cornelis Vreeswijk luisterde.
Aan pijpendraaier Lovberg
In het knekelhuis bij de Dante-brug
Geschreven aan het graf
Zeg op, welke Nederlandse schrijver van liedteksten verwerkt woorden als pijpendraaier of knekelhuis in zijn werk? Wie heeft het over zoetelief, armoedzaaiers en minnekozen? Juist, een inmiddels overleden Nederlander die zo'n beetje zijn hele leven in Zweden woonde. En waar ie in het Zweeds wel volop gewaardeerd werd om zijn Zweedse werk, waarin ie vast ook over zijn zoetelief zong.
Tweede voorbeeld: Heinz Polzer. Geboren in Zwitserland, later naar Nederland verhuisd en zonder meer een van de grootste taalkenners en -vernieuwers van Nederland.
Heinz Polzer, die we natuurlijk beter kennen als Drs. P, was er ook een meester in om niet-gangbare woorden te gebruiken in zijn liedjes. Daarnaast heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het verleuken van de dichtkunst. Hij heeft de dichtvorm Double Dactyl in Nederland geïntroduceerd en -bij intimi- populair gemaakt onder de naam olleke bolleke. Om te laten zien wat Drs. P vermag: hij schreef een olleke bolleke waarin hij precies aangeeft waaraan een olleke bolleke moet voldoen:
Dactylus! Dactylus!
Ollekebolleke
Tweemaal vier regels
Die rijmen aan ’t slot
Kreet, thema, één woord met
Zeslettergrepigheid
Moeilijk te maken
Maar wat een genot
De laatste van de drie is -net als Cornelis Vreeswijk- inmiddels dood: Willem Wilmink. Willem Wilmink deed het heel anders dan Cornelis Vreeswijk en Drs. P. Hij verrijkte de taal niet met nieuwe woorden, maar was een meester in het schrijven van teksten die zelfs kinderen konden begrijpen en die toch niet kinderachtig waren. Hij was niet voor niets hofleverancier voor Het Klokhuis.
Harrie is een groot bewonderaar van Willem Wilmink, omdat die zulke eenvoudige en duidelijke dingen schreef. Hij had prachtige one-liners (om het maar eens in goed Nederlands te zeggen, zoals Het leven heeft mij het lachen verleerd. Grandioos is de tekst van Goeie ouwe geur ("Je ziet nog wel mensen maar je ruikt ze niet meer") met die mooie zin:
"We hadden één handdoek voor het hele gezin
je droogde je af en dan snoot je erin."
Willem Wilmink werd geboren in de Javastraat in Enschede. Later verhuisde hij, maar aan het eind van zijn leven kwam ie weer terug in die straat. Enschede, dat is het on-Nederlandse aan Willem Wilmink.
dinsdag 3 november 2009
Baas
Johnny is één van de trouwste lezers van dit weblog én Harries directe baas. Johnny dacht dat Harrie het op hém gemunt had in dit stuk. Toen Harrie het herlas moest ie toegeven dat dat geconcludeerd kon worden en dat ie het niet erg gelukkig had opgeschreven. Harrie heeft uitgelegd wat ie bedoelde en wilde de tekst aanpassen, maar dat gaat niet lukken zonder dat het een warrig verhaal wordt.
Daarom zal Harrie het hier maar openlijk bekennen: hij heeft Johnny niets te verwijten. Sterker nog: hij is Johnny dank verschuldigd! Johnny is net als Harrie een grote fan van muziek. Niet van dezelfde muziek trouwens: Johnny snapt Harries smaak niet en Harrie is niet weg van Johnny's favoriete muziek. Dat zal er wel toe hebben bijgedragen dat Johnny zomaar de elpee LC van The Durutti Column en de EP Datapanik in the year zero van Pere Ubu aan Harrie gaf. Zomaar ja, om niet.
En alsof het nog niet genoeg was tipte Johnny Harrie recentelijk dat 8 Kraftwerk-elpee's in opgepoetste versies opnieuw waren uitgebracht. Harrie is er meteen op internet naar gaan zoeken en vond de elpee's inderdaad. Maar zoals meestal met Kraftwerk-werk betrof het steeds de Engelstalige versies van de albums. Daar lacht een echte Kraftwerkfan natuurlijk om. Harrie zocht dus verder en vond zowaar ook de Duitstalige versies van alle acht de albums. En natuurlijk heeft ie ze meteen besteld.
Vandaag heeft ie ze binnengekregen. Allemaal splinternieuw, in gesloten seal. Harrie pakt ze voorlopig nog niet uit. Eerst gewoon een tijdje lekker kijken naar dit fraais. Het zijn allemaal mooie dikke hoezen. Electric cafe heeft nu de titel gekregen die destijds al bedacht maar niet gegeven werd: Techno pop. En een paar albums hebben een nieuwe prent op de voorzijde. Trans Europa Express bijvoorbeeld, met dat prachtige titelnummer (Harries favoriete Kraftwerk-stuk).
Apetrots is Harrie op zijn nieuwe aanwinsten. Met dank aan Johnny!
Telefoonterreur
Dinie had het natuurlijk wél meteen door, dat Harrie te maken had gehad met de opvolger van ongevraagde verkoop per telefoon. Met dit bericht wil hij de mede-naïevelingen onder u waarschuwen.
Het begon met een acceptgiro die Harrie van Nuon kreeg. Dat was vreemd: Harrie betaalt zoveel mogelijk per automatische incasso, zelfs Nuon. Maar door de onvermijdelijke overstap van DSB naar ING kón er natuurlijk iets mis zijn gegaan. Harrie keek voor de zekerheid even op zijn nieuwe bankrekening en zag dat Nuon net twee dagen eerder geld had kunnen incasseren van Harries nieuwe rekening.
Harrie besloot daarom Nuon maar even te bellen. De man die hij aan de lijn kreeg was er al snel uit. Inderdaad betaalde Harrie per automatische incasso en de overstap van DSB naar ING was probleemloos gegaan. De factuur die Harrie had gekregen was voor de komende maand. Die was dus nog niet geïnd, maar dat zou automatisch gaan gebeuren en Harrie kon de acceptgiro weggooien.
Harrie zei dat ie het begreep, al was dat eigenlijk niet helemaal waar. Waarom stuur je iemand ineens een acceptgiro als je diens geld al jarenlang zonder problemen automatisch incasseert en dat ook blijft doen? Harrie wilde al ophangen, maar de man moest eerst de ultieme helpdeskmedewerkersvraag nog stellen, de vraag die elke helpdeskmedewerker er bij elke cursus in geramd krijgt: "Heb ik uw vraag naar tevredenheid beantwoord?"
"Ja", was Harries antwoord, die alsnog wilde ophangen
"Mag ik u dan nog wat vragen?", vroeg de man weer.
"Ja hoor", zei Harrie. Het was vrijdagmiddag, mooi weer. De kachel brandde.
Man: "Heeft u verder nog vragen aan mij?"
- Harrie: "Nee hoor, ik weet genoeg."
Man: "Woont u in een koophuis?"
- Harrie (verbaasd over deze onverwachte wending): "Ja?"
Man: "Bent u de eigenaar van de woning?"
- Harrie: "Samen met onze Dinie ja?"
Man: "In welk jaar is uw huis gebouwd?"
- Harrie: "Ik geloof in 1973."
Man: Dan Kan Nuon u adviseren over de mogelijkheden om energie te besparen."
- Harrie: "O, doet u geen moeite. Daar hebben we zelf al tijd en energie in gestoken hahaha!"
Man: "Hoe oud is uw ketel dan?"
- Harrie: "Die hebben we net vorig jaar vervangen."
Man: "O. Maar we kunnen een adviseur sturen die kijkt of er meer besparing mogelijk is?"
- Harrie: "Nee, ik heb daar geen zin in."
Man: "Mag ik vragen waarom niet?"
- Harrie: "Ja hoor! Ik word een beetje ziek van adviseurs en andere goedbedoelende mensen. Ik ben al anderhalve week aan het bellen met de helpdesk van Canon en aan het schrijven met iemand op hun hoofdkantoor om mijn printer gerepareerd te krijgen, die al voor de vijfde keer kapot is. Verder ben ik al een paar weken bezig om ervoor te zorgen dat mijn bankzaken van het failliete DSB zonder al teveel problemen worden overgezet naar een andere bank. Daarnaast ben ik nog aan het wachten op antwoord op een klacht over onze hypotheekadviseur, die van alles voor ons zou doen maar dat niet deed. Al deze werkzaamheden vallen voor mij onder de categorie "RUIS". Ik heb er ongevraagd mee te maken gekregen en ze kosten me kostbare energie, die ik liever aan zinvolle dingen besteed. Ik heb er dus heel weinig behoefte aan om ook nog eens een adviseur van Nuon te verwelkomen."
Man: "Maar het kost u niets!'
- Harrie: "Meneer, we zijn klaar. Ik heb er geen zin in. Dag."
Man: "Dag."
Dinie had het dus meteen door. Bedrijven mogen de klanten niet meer bellen om dingen aan te smeren, dus doen ze het zó. Ze sturen je iets toe wat vragen oproept, zodat jij hén gaat bellen om uitleg. Geniaal moet Harrie bekennen: scheelt het bedrijf nog telefoonkosten ook!
Twee tips heeft Harrie nog. Eentje voor Nuon: verhoog de kosten van het gesprek van 10 naar bv. 90 cent per minuut. Loop je altijd binnen, ook als je klanten als Harrie treft. Tip voor de klanten: wees alert.
maandag 2 november 2009
Schrikken
Net een bijna-dood-ervaring achter de rug. Terwijl Harrie reed bracht Radio 1 een reportage over Spandau Ballet. In de jaren tachtig was dat een modieus popgroepje met keurig klinkende wegwerpmuziek. De muzikanten zelf waren net zo keurig als hun muziek en achteraf misschien wel de voorlopers van de de latere 'boybands': modieuze kleding, stijlvol gekapte lange haren, dat soort werk. Pussy magnets, zou Borat zeggen. Heaumeaux, zou Harrie daar tegenover willen stellen.
Radio 1 vertelde dat Spandau Ballet weer tot leven was gekomen. Gisteravond traden ze op in Amsterdam en de verslaggever vertelde dat nogal wat vrouwen, die in jaren tachtig jong waren, urenlang in de regen voor de zaal hadden gewacht tot ze naar binnen mochten. Na afloop waren ze allemaal dolenthousiast. Ze voelden zich alsof ze weer 20 jaar jonger waren.
Vervolgens sprak Radio 1 met een recensent van popmuziek.
"Is Spandau Ballet van belang geweest voor de popmuziek?", was de vraag.
"Nou", antwoordde de deskundige, "de eerste twee elpee's waren behoorlijk goed. Vergelijkbaar met Kraftwerk, die voor Spandau Ballet een voorbeeld zijn geweest."
Gelukkig reed er niemand in Harries periferie, want van schrik maakte ie een vreemde stuurbeweging. Al snel begreep ie dat de vraag waarschijnlijk niet aan een popdeskundige, maar aan een ongevaarlijke gek was gesteld. Toen kon ie er gewoon om lachen.
zondag 1 november 2009
Zool
Harrie werd soms wakker met een felle pijn in zijn grote teen. Alsof iemand er met een priem in boorde. Maar het was maar af en toe en alleen als ie zijn bruine schoenen had gedragen. Zijn lievelingsschoenen. En om die nou weg te gooien?
Harrie had het er een keer terloops met de dokter over en die stuurde hem naar een podotherapeute. Die bleek een vriendin van Harries buurvrouw te zijn en ze liet Harrie op een glasplaat met lamp en spiegel eronder. Daarna moest Harrie de kamer op en neer lopen en luidde de conclusie dat Harrie verkeerd liep. Teveel aan de binnenkant van zijn voeten. Zo liep ie verdomme al 48 jaar! Maar het was niet goed volgens de mevrouw en ze begon te meten. Ze zou zooltjes voor Harrie maken en dan kwam het goed. Harrie bestelde maar meteen twee paar, omdat ie verschillende paren schoenen draagt.
Nu is Harrie inmiddels door schade en schande een kenner geworden op het gebied van de geestelijke mens. Maar van de lichamelijke mens weet ie maar bar weinig. Dat werd hem duidelijk in de week die volgde en waarin de zooltjes werden gemaakt. Wat de podotherapeute zo lieflijk 'zooltjes' noemde bleek in de volksmond namelijk gewoon steunzolen te heten. Dat klonk al een stuk minder aangenaam. Net zo onaangenaam als het draagcomfort. Dat werd al snel duidelijk toen Harrie ze had opgehaald, 340 euro had betaald en ermee ging lopen.
In zijn bruine schoenen pasten ze trouwens niet. Maar toevallig had Harrie net die week eindelijk mooie blauwe schoenen gevonden en gekocht. En daar pasten ze wel in. Al na een paar dagen lopen met zooltjes kreeg Harrie pijn in zijn knie. Op een avond drukte ie erop en het leek net alsof ie in een spons duwde. Er zat vocht in zijn knie en niet zo'n beetje ook. Dat vocht trok snel weg en toen werd zijn knie blauw. En hij ging pijn doen. Hij bleef ook pijn doen, zo erg zelfs dat Harrie na een paar weken de dokter maar weer inschakelde. Die vermoedde dat er waarschijnlijk een stukje kraakben aan de binnenkant van Harries knieschijf was afgebrokkeld. Het zou vanzelf overgaan, maar het kon wel drie maanden duren.
Na drie maanden was het inderdaad over, maar in die tijd had Harrie last van zijn bekken gekregen. In het begin een beetje, maar het werd steeds erger. De afgelopen week werd het zo erg, dat Harrie nog maar met moeite overeind kon komen en alleen nog met veel pijn kon lopen. Daarom nam ie een moedig besluit: hij haalde zijn oude favoriete bruine schoenen uit de kast, die ie een paar maanden niet met zooltjes had kunnen gebruiken. Die schoenen draagt ie nu alweer 6 dagen. De pijn in zijn bekken wordt snel minder.
Harrie zal binnenkort dus wel weer last van zijn teen krijgen, maar dat vindt ie minder erg dan dat ie niet meer kan lopen. Al met al zijn alleen de dokter en de podomevrouw beter geworden van het verhaal. En Hariie snapt nu wel veel beter waarom erover wordt geklaagd dat de medische zorg zo duur is.
Abonneren op:
Posts (Atom)