maandag 26 maart 2012
Aanstootgevend
Iedereen die nu in Harries weblog wil kijken wordt ermee geconfronteerd: de melding dat dit weblog door mensen als aanstootgevend wordt beoordeeld. En die melding verschijnt niet 1 keer, nee, iedere keer dat iemand zijn browser start en iets van Harrie wil gaan lezen wordt de waarschuwing getoond.
In eerste instantie zag Harrie de grap er nog wel van in. Maar langzamerhand wordt hij het een beetje beu. Hij krijgt die melding zelf óók steeds en moet hem steeds wegklikken voor hij iets op zijn eigen blog kan gaan uitrichten. Daarmee voelt Harrie zich eigenlijk een beetje beknot in zijn vrijheid van meningsuiting.
De steeds terugkerende melding heeft Harrie wel aan het denken gezet en heeft twee belangrijke vragen bij hem opgeroepen. Allereerst: welk bericht was zó aanstootgevend dat het de moeite waard was om Google ervan op de hoogte te brengen? Harrie weet vrij exact op welke datum Google is overgegaan tot het plaatsen van de waarschuwing. Daarnaast kan hij exact nagaan welke berichten op welke dagen zijn gelezen. Hij hoopte beide zaken aan elkaar te kunnen koppelen, maar dat is niet gelukt. Rondom de datum van Googles ingrijpen is er geen bericht op Harries weblog gelezen dat hijzelf het predikaat "aanstootgevend" zou geven. Het kan natuurlijk nog wel zo zijn dat Harrie mettertijd zó bot is geworden dat hij elk gevoel voor aanstootgevendheid is kwijtgeraakt.
Belangrijker dan dat vindt Harrie de vraag op welk moment Google besluit om mensen die over een weblog klagen te gaan belonen door er een waarschuwing op te gaan plaatsen. Doe je dat als je 100 klachten binnen krijgt? Of ga je er al toe over als er 10 klachten binnenkomen? En ga je daarbij nog enigszins zorgvuldig te werk, of maakt het niet uit als 1 en dezelfde persoon 10 keer een klacht indient? Harrie gaat er trouwens zelf vanuit dat Google niet zo ver gaat dat 1 klacht al voldoende is om in het geweer te komen, maar of die aanname gegrond is is hem niet bekend.
Uiteraard heeft Harrie een poging gedaan om Google zelf om opheldering te vragen, maar in dat bedrijf heeft men alles op alles gezet om zo onbereikbaar mogelijk voor klanten te zijn. Harrie heeft in elk geval geen mogelijkheden voor contact met Google gevonden en blijft dus met vragen zitten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Je hoeft je juist nu helemaal niet meer beknot te voelen in het uiten van je mening. De melding komt toch al en het zal waarschijnlijk niet uitmaken hoeveel meldingen er zijn of komen. Dus laat je een keer lekker gaan en uit je mening en dan beoordelen wij als lezers wel of we dat aanstootgevend vinden en doen een melding. Je kunt er niet op achteruit gaan lijkt me zo. Hier de contactpagina van google:
http://www.google.com/intl/nl/contact/
Bedankt Betsie, maar het is Harries bedoeling niet per definitie om aanstootgevend te zijn. Hij wil gewoon kunnen zeggen wat-ie wil, niets meer en niets minder. En dat dat sommige mensen dan weleens tegen de borst kan stuiten hoort erbij. Maar Harrie heeft niet de intentie om zomaar eens lekker aanstootgevend te zijn.
Bedankt voor de nutteloze link naar Google. Die had Harrie ook gevonden en van daaruit kom je dus helemaal niets verder. Je kunt hooguit nog melden dat je vindt dat je eigen weblog aanstootgevend is en je kunt ook op een forum met anderen praten, maar met Google zelf krijg je geen contact.
Dit is eigenlijk een reactie op je volgende stukje wat alweer verwijderd is, helaas. Was een goed stuk maar misschien komt er nog een aanpassing. Er zijn meer bloggers die zich hiermee bezig houden zie hier:
http://hetgeheimachtergeluk.blogspot.com/2011/06/lees-eerst-de-handleiding-voor-uw-leven.html
Ik denk Harrie, dat er maar twee onderwerpen zijn die oorzaak kunnen zijn van beknotting, al zie ook ik niet in wat het probleem daarvan is. Ik liep een tijd geleden op een markt, waar ze 2e wereldoorlog spullen verkochten. Alle hakenkruizen waren afgedekt met een stickertje. Er schijnt een wet te zijn die dat verbied vanwege aanstootgevende herkenningen. Nu lijkt mij dat er niemand meer van de 2e wereldoorlog nog over de markten loopt, maar goed het kan verkeren. Echter je gebruikt in het onderwerp Groeten wel de drie armen die veel lijken op de groet die Hitler in de 2e WO gebruikte in Duitsland. Hoe dan ook is dat dan ook niet direct de werkelijke link, het is wat de mensen er bij denken. Op de 2e plaats is er de foto in Medical Slang, welke een vrouwen probleempje toont. Het is natuurlijk vreselijk als het je zou overkomen, dus wie weet is er een vrouw of heel veel vrouwen die vinden dat het te ver ging. Maar dan nog, het is een natuurlijk gebeuren en het kan dus iedereen overkomen. Ik zou haar zelfs binnen laten en haar proberen te helpen. Dus het was wat mensen als aanstootgevend zien. Ik denk wel dat men dus wel nauwkeuriger moet kijken naar de artikelen en de vorm, voordat ze dus dit soort acties ondernemen. En als er iemand iets niet kan verdragen, is het eenvoudig even een berichtje bij je achter te laten zodat je er over in gesprek kan komen en kan kijken wat het probleem is. Ik denk dat ze die knopjes dat het ongepast is moeten verwijderen en het wel als een optie moeten aanbieden ergens in de taakbalk, met een waarschuwing en een tip zelf eerst eens ten rade te gaan bij anderen en de auteur voor je iemand stigmatiseert! ;-) Met vriendelijke groet en ga vooral zo door Wil Engelen
Beste Wil,
Dank voor het meedenken! Sja, er is altijd wel iets in wat Harrie schrijft waar iemand aanstoot aan zal nemen. Dat is onvermijdelijk en op zich ook wel leuk. Maar wat je zegt zou beter zijn: dat degene die zich gekwetst voelt zich even bij Harrie meldt, zodat er misschien iets aan gedaan kan worden.
Een reactie posten