Nu is het is lente en daar hoort ook een kleur bij: geel. Geel is ook de kleur van de trui die de winnaar van de Tour de France krijgt, die trouwens in de zomer wordt verreden. De Tour start dit jaar in Rotterdam en die stad was daarom afgelopen donderdag geel gekleurd, las Harrie in het Algemeen Dagblad van vrijdag. Joop Zoetemelk en Bernard Hinault kwamen met een speciale gele Tour-trein aan op het station. Volgens het verhaal werden 's avonds ook de Erasmusbrug en de Euromast in het geel gehuld.
Harrie las het bericht vlak nadat hij boodschappen had gedaan. Pas toen drong het tot hem door dat het lente was. In de winkel voerde geel ook al de boventoon, maar hij had de link met de lente toen nog niet gelegd. Enigszins naïef, dat klopt, maar dat hoort bij Harrie.
Bij de kassa had hij het achteraf bezien ook al kunnen bedenken, toen hij zo'n plastic ding pakte om zijn eigen boodschappen af te bakenen van die van zijn voorganger. Er stond een tekening op van een lachend, donzig, geel kuiken en van een vrolijk gekleurd ei. Daarnaast stond de tekst "Vrolijk Pasen".
Zelfs op dat moment zag Harrie de link met de lente niet. Daarentegen begreep-ie echter weer wel waarom Dinie de dag ervoor (toen die Tour-trein dus in Rotterdam stond) met allerlei kronkelige takken thuis was gekomen en die in een vaas had gezet. Harrie gooit zelf al het onbruikbare houtwerk altijd in de kachel.
Tijdens het afrekenen bleef Harrie nadenken over die woorden "Vrolijk Pasen". Waarom hoort bij Pasen altijd het woord "vrolijk"? Bij kerst hoor je dat woord nooit. Een "Gezellige Kerst" kun je krijgen, of soms zelfs een "Sfeervolle Kerst", maar nooit een "Vrolijke Kerst". Omgekeerd wensen ze je ook nooit "Sfeervolle Pasen" of "Gezellige Pasen" toe.
Wie bepaalt dat soort associaties eigenlijk, vroeg Harrie zich af. Het ligt voor de hand te denken dat God daar zelf mee begonnen is, want die heeft ook Het Leven Zelf geregeld.
Toch acht Harrie de kans groter dat de middenstand het heeft bedacht. Middenstanders zijn meesters in het bedenken van onzinnige dingen die niemand begrijpt, maar die wel op een of andere manier hun omzet verhogen. Het gros van de bevolking bestaat immers uit mensen die zelf niet na willen of kunnen denken. Die omarmen dat soort middenstandswijsheden direct als een nieuw levensmotto en gaan het daarna zelfs ongevraagd verspreiden. Op dat moment kreeg Harrie het inzicht dat de middenstand waarschijnlijk ook wel ooit de kleur rood aan kerst en geel aan Pasen zou hebben gegeven.
Na zijn bezoek aan de supermarkt kocht Harrie nog wat rode roosjes voor Dinie, want vrijdag kende hij Dinie exact 16 jaar. Bij het afrekenen kreeg hij gratis een gele emmer met een sticker van Witte Reus mee. De middenstand vindt niet alleen dat de lente geel is, maar we moeten dan ook grote schoonmaak houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten