maandag 26 oktober 2009

Eerlijkheid


Misschien is het de leeftijd (de 50 nadert), maar feit is dat Harrie de laatste tijd allerlei dingen over zichzelf leert. Dinie wist het trouwens allemaal al lang, maar voor Harrie is het toch een soort van openbaring.

Zo heeft ie ontdekt dat eerlijkheid een sleutelwoord in zijn bestaan is. Mensen die niet doen wat ze zeggen, fabrikanten die klanten van het kastje naar de muur sturen: Harrie kan er hels om worden. Als ie gewoon rechten had gestudeerd, net als iedereen met een beetje verstand, was ie morgen meteen op zoek gegaan naar een baantje waarin ie mensen zou kunnen bijstaan die niet weten hoe ze zakelijke en ambtelijke muren moeten slechten.

Gelukkig zijn er ook televisieprogramma's die proberen iets te doen aan afschuivende bedrijven, oplichters, bureaucratie en noem maar op. Eén van die programma's, Tros Radar, presenteerde onlangs de resultaten van een onderzoek dat de Consumentenbond had gedaan naar geneesmiddelen die je via internet kunt kopen. Uiteraard ging het daarbij niet om aspirientjes of Rennies, maar om dingen als Viagra, afslankpillen en antidepressiva. Allemaal spul dat je niet zonder doktersrecept kunt krijgen, maar wel via internet kunt bestellen.

In de uitzending die de TROS aan de resultaten van het onderzoek besteedde leerde Harrie onder meer dat in de meeste pillen de verkeerde concentratie van de werkzame stof zat. In sommige pillen ontbrak de werkzame stof in zijn geheel.

Vreemd genoeg werd één conclusie van het onderzoek alleen terloops genoemd, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was: de Consumentenbond had 82 pakketjes besteld en er 47 ontvangen. Dat betekent volgens Harrie -die nog steeds best aardig kan hoofdrekenen- dat 30 procent van de bestellingen niet eens werd geleverd!

Harrie is het als grootbesteller via internet wel gewend dat er nogal eens wat kwijtraakt, maar laat het daar nooit bij zitten. Het zal toch hopelijk niet zo zijn dat de Consumentenbond dat wél doet?

Geen opmerkingen: