woensdag 28 november 2007

Leuter


“Is dat allemaal echt gebeurd wat je schrijft”, vroegen ze aan Harrie, “want het klinkt allemaal zo ongeloofwaardig”.

Natuurlijk is het allemaal echt gebeurd! U denkt toch niet dat Harrie de capaciteiten heeft om het allemaal zelf te verzinnen zeker? Als ie die capaciteiten wél had gehad, was ie immers nooit ambtenaar geworden!

Trouwens, waarom zou Harrie dingen gaan verzinnen, als de werkelijkheid al zo veel schrijfstof levert? John O’Mill, een van Harrie’s favoriete dichters, beschreef het mooi in zijn bundel(tje) Potsy Poems:

“The absurdest thing I ever heard
is that this world is not absurd”


Goed trouwens om John O’Mill (die overigens op 11 januari 1915 in Breda als Johan van der Meulen werd geboren en ook onder die naam stierf, op 13 september 2005) weer eens even uit het stof te halen. Decennia geleden verschenen er diverse boekjes van hem, waarvan afbeeldingen staan op deze site.

Bijzonder aan John O’Mill’s stukken is dat ze veelal zijn opgesteld in een taal die John zelf ontwikkelde en die een buitengewoon humoristische (in Harrie’s optiek althans) mengelmoes is van Nederlands, Engels en niet-bestaand Engels. Het gedicht The ratmepper of Hamelin op de genoemde site is daar een mooi voorbeeld van. En wat dacht u van deze (Rot Young):

“A terrible infant, called Peter
sprinkled his bed with a gheter.
His father got woost,
took hold of a cnoost,
and gave him a pack on his meter”


Maar hij heeft ook leuke gedichtjes gemaakt in écht Engels:

“One rape a day,
keeps the virgins away”


Als afsluiting dan nog eentje in het Nederlands:

"Verdraagzaamheid is het hoogste gebod
en wie dat niet eert die schoppen we rot"


En echt als állerlaatste Harrie’s favoriet:

“Wie een kind verwekt bij de keukenmeid
En haar daarna neemt in het huwelijksbed
Is de vent die eerst in zijn bolhoed schijt
En hem daarna op zijn hersens zet”

zondag 25 november 2007

Sinterklaas


Zo schiet het niet op met zo'n weblog natuurlijk. In twee weken twee stukjes. Dan kun je net zo goed stoppen. Maar dat doet Harrie natuurlijk niet. Net nu de geruchten steeds sterker worden dat hij met sommige van zijn stukjes bij een groeiende groep mensen het bloed onder de nagels weghaalt zeker? Dat zou natuurlijk dom zijn.

Harrie had ook deze keer een goed excuus om niet te schrijven. Na Ricardo werd Harrie nu namelijk zelf ziek. Twee daagjes maar hoor, maar voor het einde van de week had ie al vrij gepland, dus hij had weinig tijd deze week.

Viel trouwens nog niet mee om ziek te zijn. Op ziektedag één kreeg ie minstens tien telefoontjes met steeds dezelfde vraag waar hij geen antwoord op wist. Via de mail kwam er óók nog een vraag, waarvan beantwoording minstens een halve dag zou kosten. Zal wel horen bij de moderne tijd, waarin iedereen -behalve Harrie trouwens- zichzelf onmisbaar acht.

De vrije vrijdag zou Harrie gebruiken om samen met Dinie inkopen te gaan doen voor Sinterklaas. Want Ricardo gelooft nog steeds in de Sint, net als alle andere kinderen op één na in zijn klas. Dinie en Harrie polsten toch even hoe Ricardo er tegenaan keek om maar één (groot) cadeau te krijgen met Sinterklaas. Maar dat plan viel slecht: Ricardo wilde véél cadeautjes.

En omdat Dinie en Harrie hebben besloten dat dit hoe dan ook het laatste jaar is dat Ricardo in de Sint gelooft, zullen er nog één keer veel cadeautjes zijn. Die hebben Dinie en Harrie vrijdag in goede harmonie bijeengezocht en ingepakt. Was dus wéér een dag voorbij zonder kans om te schrijven.

Gisteren is Harrie dan druk geweest met de surprise die hij nog moest maken voor de pakjesavond die hij volgende week zondagmiddag heeft met Dinie's familie. Die zijn gek op surprise's zeggen ze elk jaar weer. Harrie vraagt zich weleens af of Dinie's familie eigenlijk wel weet dat 'surprise' aan het Frans ontleend is en dat het verrassing betekent, want direct na het trekken der briefjes met namen, beginnen ze aan elkaar te vragen: "Wie heb jij?".

Bij de eerste briefjestrekking die Harrie in Dinie's familie mocht meemaken dacht hij nog even dat dit een grappig bedoelde en onschuldige vraag was, waarop natuurlijk niemand een (eerlijk) antwoord zou geven. Al snel bleek dat hij hier een ernstige vergissing beging. De pakjesavond zélf blijkt voor Dinie's familie namelijk maar bijzaak te zijn in een spel dat als doel heeft om de eerste te zijn die van alle deelnemers weet 'wie ze hebben'.

Harrie is nog echt van de oude stempel en heeft een hekel aan het gevraag en geroddel dat bij dit spel hoort. Zijn grote angst is dat hij nog eens midden in een erotische droom wakker wordt gebeld met de vraag 'wie heb jij?'

maandag 19 november 2007

Kots


In huize Van Geffen heerst een virus. Of zo. Harrie is zelf al een paar dagen niet lekker. En gisteravond klaagde Ricardo ook al. Hij was een beetje misselijk. Maar kinderen zeuren wel vaker, dus Ricardo ging gewoon slapen.

Om kwart over twaalf schrok Harrie wakker van een schim die hem naderde. Ricardo.
"Pap, ik kan niet slapen", was de boodschap.
"Wil je dan bij mama slapen, op papa's plekje?", vroeg Harrie.

Dat wilde Ricardo wel. En terwijl Harrie opstond om plaats te maken voor zijn jongste zoon, kotste die Harrie's kussen onder.

Vandaag is Ricardo voor de zekerheid thuis gebleven. Voor de zekerheid, want Harrie had al niet het vermoeden dat er nog van enige ziekte sprake was. Dat bleek ook niet zo te zijn. Maar een heel dagje alleen met je jongste zoon is best wel eens fijn.

zondag 18 november 2007

Computerhulp


Lang niet geschreven. Harrie heeft het druk. Onverwachts kreeg ie namelijk ineens meteen drie klanten voor zijn nét gestarte computerhulpbedrijfje!

Het is Harrie nú al duidelijk dat je sommige klanten liever kwijt dan rijk bent. Mevrouw Tzelaboç vroeg Harrie om haar pc te repareren, want ze had geen Internetverbinding. Toen Harrie het kreng bekeek, bleek dat ze de internetadapter niet had ingeschakeld. Voor leken: de stekker zat er eigenlijk niet in. Harrie herstelde alles, verwijderde nog wat rotzooi en leverde de pc af.

Vier uur later belde zoon Tzelaboç. Harrie verstond hem slecht, omdat hij over een vreemd accent en een slechte mobiele telefoon bleek te beschikken. Later op de avond bleek zoon Tzelaboç ook bij voorkeur quasi ongeïnteresseerd in een stoel te hangen. Waarschijnlijk telefoneert hij ook in die houding en hangt zijn mobieltje dan ergens te bengelen, wat een goede ontvangst natuurlijk niet bevordert.

Enfin, na wat doorvragen bleek Harrie door zoon Tzelaboç te worden verweten dat ze nog steeds geen draadloos Internet hadden. In eerste instantie moest Harrie lachen, want er zat ook helemaal geen draadloze adapter in de computer (opnieuw voor leken: “Garageman, de airco in mijn doet het niet”. Garageman: “Mevrouw, er zit geen airco in uw auto”.).

Maar zoon Tzelaboç wist het zeker en was boos. Nou vindt Harrie dat je ver moet gaan in je service aan klanten en dus reed hij dezelfde avond nog naar de familie Tzelaboç. Daar bond de zoon snel in, toen hij moest toegeven dat ze een losse adapter hadden voor draadloos Internet en dat die niet was aangesloten.

Vervolgens bleek dat er een algehele storing in de Internetverbinding van de familie Tzelaboç zat. Harrie dus bellen met UPC, die dat deel van de storing verhielp. Kon de familie Tzelaboç weer Internetten. Eindelijk klaar, dacht Harrie.

Belt mevrouw Tzelaboç de volgende ochtend met een nieuw probleem. Er kwam geen geluid uit de pc. “Heeft u de luidsprekers wel aangesloten?”, vroeg Harrie. Hij leert snel. De luidsprekers waren trouwens wel aangesloten, maar waarschijnlijk op de verkeerde plaats. “Hij moet in het groene gaatje”, gaf Harrie nog als tip mee.

Harrie zit nu te wachten tot mevrouw Tzelaboç belt om te vragen hoe ze kan zien wat het groene gaatje is.

vrijdag 9 november 2007

Respect


Harrie suggereerde vorige week dat PSV-fans waarschijnlijk autisten zijn. Een conclusie die hij trok, toen hij las dat rondom Eindhoven veel autisten wonen, gevoegd bij zijn al decennialang bestaande verbazing over het feit dat iemand kan genieten van een ploeg die zulk waardeloos voetbal speelt.

Gelukkig heeft Harrie al enige tijd geleden de mogelijkheid tot het geven van reacties op dit weblog gedeactiveerd. De kans dat hij verrot zou zijn gescholden door PSV-fans was anders niet denkbeeldig geweest. En dát was eigenlijk het échte ding waar Harrie het al eens over wilde hebben: over het feit dat je in dit land eigenlijk niks meer mag zeggen zonder het gevaar te lopen om te worden gestenigd.

Want daar las Harrie namelijk onlangs óók over, in de Volkskrant en de trein naar Amsterdam. Het ging in eerste instantie natuurlijk weer over God en over de islam. En het ging in eerste instantie vooral ook over respect. Dat is immers de kreet waarmee de overheid ons autochtone Nederlanders toch vooral wil oproepen om de allochtonen in ons land als volwaardige medelanders te behandelen.

Maar verderop in het stuk merkte de schrijver op dat het eigenlijk helemaal niet aan de orde is dat we geen respect hebben voor allochtonen: we zijn gewoon bang! Harrie denkt dat de schrijver daar een héél belangrijk punt scoort in de discussie over de multiculturele samenleving.

Kijk, vroeger kon je iemand vriendelijk vragen om normaal te doen, als hij/zij iets deed wat eigenlijk niet als acceptabel werd gezien in een land waar iedereen elkaar respecteert. Sloeg iemand een bushokje in elkaar, dan kon je op die persoon afstappen en vragen of dat nodig was. Niet dat het bushokje daarmee werd hersteld, maar zelf werd je niet óók in elkaar gemept.

Helaas is de gemiddelde Nederlander (auto- of allochtoon) zichzelf in de loop der tijd nogal serieus gaan nemen. Alles moet tegenwoordig kunnen en alles moet gezegd mogen worden. Op zich allemaal nog niet eens zo'n punt, als men zich maar aan Harrie's hoofdmotto houdt: doe vooral alles wat je wilt, maar vergal er andermans leven niet mee.

En juist dat wordt nogal eens vergeten door allerlei randfiguren die vinden dat zij net iets belangrijker zijn dan andere landgenoten. Het zal wel te maken hebben met ons land, dat behoorlijk vol is. Als je dan toch nog een beetje op wilt vallen, zul je je moeten laten gelden. Met een grote bek gaat dat natuurlijk net wat beter dan wanneer je als een dooie in je huis blijft zitten rotten.

Het aardige is dat die harde schreeuwers tot vervelens toe 'RESPECT' blijven roepen, voornamelijk tegen vriendjes die net zo hard schreeuwen als zijzelf. En altijd malle bewegingen maken met hun vingers met tegelringen. Maar als je dan kijkt hoe ze zich gedragen dan is de term 'respect' daar niet echt op van toepassing. Althans niet in de betekenis die de Dikke Van Dale ervan geeft.

Een gevolg van dit alles is dat de ene helft van het land hard schreeuwt uit angst dat hij/zij niet serieus wordt genomen en dat de andere helft niks meer durft te zeggen, uit angst dat zij/hij wordt gemolesteerd.

Harrie heeft een eenvoudig voorstel om uit deze onprettige situatie te geraken: neem uzelf allemaal niet zo serieus en lach eens wat vaker. Denk niet direct "ik ga die Van Geffen op zijn broodklep slaan" als Harrie schrijft dat PSV zo populair is door de grote hoeveelheid autisten rondom Eindhoven. Probeer gewoon te lachen om zo'n opmerking. En lukt dat niet? Lach dan niet nu, maar doe het gewoon een volgende keer.

donderdag 8 november 2007

Kater


Harrie heeft een houten kop vandaag. Een kater die nog zwaarder is dan de storm die ons land eind deze maand gaat teisteren.

Oorzaak: drank natuurlijk. Iets teveel gefeest gisteravond. Bier, wijn, sterke drank: alles door elkaar en in grote hoeveelheden. Natuurlijk nog even wat jonge meisjes het hoofd op hol gebracht (zie foto) en uiteindelijk toch weer de weg naar huis gevonden.

Natuurlijk was er een aanleiding voor de uitspatting: Harrie krijgt een loonsverhoging die er mag wezen! Zijn werkgever heeft na maanden onderhandelen een nieuwe CAO afgesloten en nu krijgt Harrie er 0,7% bij! Een resultaat dat er mag zijn natuurlijk. Ongetwijfeld tot stand gekomen na onderhandelingen op het scherpst van de snede. Voor de poorten van de hel weggesleept. U kent die kreten wel.

Stom was wel dat Harrie direct Dinie belde om het goede nieuws te vertellen. Die rende in d'r enthousiasme metéén naar Albert Heijn (die volgens Teletekst de prijzen in een jaar met 13% heeft laten stijgen) en kocht er een peperkoek om het te vieren. Was het extraatje dus meteen op!

Gelukkig had Harrie niet aan Dinie verteld dat de loonstijging met terugwerkende kracht vanaf 1 juni geldt. Koopt ie van de drie euro die ie zo achterover drukt straks stiekem een héle doos speculaas voor bij de koffie!

zondag 4 november 2007

Erotische uitvaarten


Begrafenissen hebben een erotische bijsmaak schreef Harrie's favoriete schrijver, Bob den Uyl. En daar zit ontegenzeggelijk een kern van waarheid in. Want als u altijd hebt geaast op uw buurvrouw, doch in uw buurman een onneembare hindernis vond, dan keren uw kansen wellicht na zijn heengaan.

Bovendien maakt de sfeer rondom een uitvaart de aanwezigen vaak ontvankelijk voor erotische bijgedachten. Dat geldt overigens natuurlijk lang niet voor alle aanwezigen: zij die daadwerkelijk diepbedroefd zijn dat een zéér naaste het aardse is ontstegen zullen er niet voor open staan. De genodigden die een zekere afstand tot de dode hebben kunnen zich daarentegen eenvoudig laten overweldigen door de emoties die met een uitvaart gepaard gaan, zeker als zo’n dienst met een moderne (alcoholische) koffietafel wordt afgesloten.

De opbouw en ontlading van emoties rondom een uitvaart, Harrie is er gék op, vooral omdat het vrijwel altijd allemaal echt gemeend is. Van de doden niks dan goeds, nietwaar? Want ook al was hij of zij bij leven nog zo'n aartskankeraar, valsspeler of zenuwlijer, zodra iemand tussen zes planken ligt blijken de genodigden zich ineens vooral allerlei positieve dingen over de dode te herinneren. Zelfs aan Harrie's moeder bleek een aantal van de zeer weinigen die afscheid van haar wilden nemen nog een positieve herinnering te hebben.

De opbolling van emoties vangt aan bij de samenkomst, wanneer de genodigden zichzelf nog wel aardig onder controle hebben. Maar dan komt de afscheidsdienst zelf, waarbij mensen die de dode van zeer nabij kennen een immer stemmig verhaal gaan vertellen. Daarin worden de dode niet zelden gaven toegedicht die bij de gemiddelde aanwezige de twijfel doet groeien of men wel bij de juiste uitvaart is aangeschoven.

Maar vaak zijn het mooie verhalen of gedichten, waarvan de stemmigheid meestal nog aan kracht wint door de muziek die tussen twee toespraken wordt gedraaid. Vaak komen hier de eerste tranen, vaak veroorzaakt door het leed dat uit de muziek spreekt, maar even vaak door het besef dat de dode over een vreselijke, tot dan toe voor jou verborgen, muzikale wansmaak bleek te beschikken.

De climax van de dienst is natuurlijk het moment waarop iedereen nog even langs de kist mag lopen. Bij het onderdeel ‘tranen plengen’ doet Harrie altijd vrolijk mee, maar op de tocht langs de kist voelt hij zich altijd wat ongemakkelijk. Wat moet je daar immers doen, in het aanschijn van de kist?

Een buiging maken? Dat komt Harrie als een religieuze handeling over, die niet past bij zijn visie op het geloof. Op de kist kloppen? Dat doen er veel, heeft Harrie in de loop der tijd gezien. Net alsof je nog even tegen de dode wil zeggen: “Kom er maar uit, de muziek is op en we gaan aan de borrel”. Of moet je gewoon even zwaaien naar de kist?

Gelukkig wordt de ongemakkelijke tocht langs de kist goeddeels gecompenseerd door de wetenschap dat nu de tocht naar de nazit volgt. De nazit is het moment voor een soort opluchting: het zware werk zit erop, het afscheid was vrijwel altijd waardig en nu is het tijd om weer vooruit te kijken.

Vroeger werd men tijdens nazit vergast op oude koffie met een plak cake of een broodje met te jonge kaas of ham. Gelukkig is men hier wat vrijer in geworden en tot Harrie’s genoegen wordt een uitvaart tegenwoordig steeds vaker met een goede borrel en dito hapjes afgesloten.

En naarmate het aantal genuttigde borrels toeneemt, vallen de remmen bij de aanwezigen weg. Verdriet maakt plaats voor gepaste vreugde en er mag ook wel weer gelachen worden (de dode zou het zo gewild hebben). In die sfeer misstaat het helemaal niet om eens te gaan praten met seksueel aantrekkelijke medegasten, met wie je via het middelpunt van de bijeenkomst al een bepaalde band hebt.

Vrijdag was Harrie bij de uitvaart van Cor, de vader van José, de beste vriendin van Dinie. Cor was een man naar Harrie’s hart. Als Cor binnenkwam ging er een golf van verrukking door de ruimte, want dan wist je dat er gelachen ging worden. Altijd was Cor in voor de nodige humor en nooit was hij te beroerd om op een feestje de boel aan het schijten te brengen. En was er géén feestje, dan was dat geen beletsel om de boel óók aan het schijten te brengen.

Cor was 4 maanden aan het tobben geweest, voornamelijk in een ziekenhuisbed. Toen hij dat bed in ging was hij nog een beer van een vent. Groot, imposant, een stem als van een marktkoopman. Maar op de een of andere manier kon hij het daarmee toch niet winnen van de man met de zeis. Op zijn sterfbed heeft hij gevraagd om na afloop van de dienst vooral een goeie borrel te nemen. Cor hield zelf ook van een goeie borrel. En ook van lekker eten.

Daardoor eindigde een hele verdrietige week vrijdag uiteindelijk toch in een bijeenkomst waarbij het nodige gedronken, gegeten en gelachen werd. Harrie weet zeker dat Cor ervan baalde dat hij niet mee mocht genieten van die heerlijke hapjes die er stonden. Maar Harrie weet óók zeker dat Cor het de aanwezigen van harte gunde dat zij er wél van genoten.

donderdag 1 november 2007

Rush in Rio


Harrie heeft het al eens eerder opgemerkt: hij heeft niet zo veel op met de gemiddelde mens, zeker niet als die gemiddelde mens in een een grote groep bijeen is. Dan krijgt ie last van een soort claustrofobische verschijnselen, die overgaan in een grote mate van neerslachtigheid. Daar heeft niemand wat aan, dus Harrie blijft graag weg uit grote groepen.

Dat geeft natuurlijk wel beperkingen, want sommige evenementen zijn gewoon hartstikke leuk om aan deel te nemen. Hierbij denkt Harrie bijvoorbeeld aan de Huishoudbeurs, meubelboulevards op Tweede Feestdagen en televisieregistraties van Idols. Maar ook popconcerten kunnen de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.

Nou zijn de artiesten waar Harrie warm van wordt meestal niet echt populair. Daar zijn dan ook meestal maar weinig gemiddelde mensen, zodat je bij hun concerten gewoon rustig kan zitten. Toch trekken enkele van Harrie's Helden wel degelijk een flinke massa gemiddelde mensen. Die zal Harrie dus nooit in het echt kunnen zien.

Gelukkig blijkt op zo'n moment God te bestaan, want hij schiep de muziek-dvd. Eerst zag Harrie daar trouwens niet zo veel in, want van een concert op een televisieschermpje van 27 inch wordt Harrie niet opgewonden. Maar ook dáár heeft God in voorzien en sinds Harrie een beamer en een plasmascherm heeft, kijkt hij best regelmatig naar een concert.

En zo kon het gebeuren dat Harrie vandaag tijdens het strijken (want behalve ambtenaar, muziekliefhebber en lui is Harrie een moderne huisman!) toch een paar oude helden zag optreden. Rush, live in Rio!

In de jaren 70 van de vorige eeuw was Harrie gek op Rush. Drie Canadezen die hardrock maakten, maar dan van een net wat intelligenter niveau dan dat van Motörhead. Het feit dat het IQ van de Rush-leden ruimschoots boven het algemeen gemiddelde ligt, zal daaraan zeker bijdragen.

Harrie was vooral een grote fan van Neil "The Professor" Peart, in Harrie's ogen nog steeds een van de beste drummers ter wereld. Op foto's zat Neil altijd tussen een grote partij trommels en andere dingen waar ie op kon slaan. Maar nu, op dvd, was pas goed te zien dat ie die trommels ook echt allemaal kon raken (kijk zelf maar eens op http://www.youtube.com/watch?v=qUICMEqdAlM).

Een geweldenaar! Geboren in 1952, 9 jaar ouder dan Harrie en dan nog drummen als een jonge God. Harrie werd al moe als ie er naar keek.

In elk geval werd Harrie's strijksessie zo een aangenaam tijdverdrijf. Harrie zag The Professor tekeergaan, hoorde mooie klassiekers als 2112 en The trees en zag een uitzinnige menigte, waar hij niet tussen hoefde te staan om het toch met eigen ogen te kunnen zien.