zondag 30 november 2008
Outcast
Rond zijn veertiende moest Harrie op school een vakkenpakket samenstellen. Daar moest ie over praten met een deskundige.
"Wat wil je later worden?", vroeg de deskundige. Achteraf volgens Harrie in elk geval de juiste vraag op het juiste moment.
"Discjockey", antwoordde Harrie.
Toen bleef het stil. De deskundige wist waarschijnlijk niet wat een discjockey was. Of hij wist het wel en dacht dat Harrie gek was. Discjockey stond in elk geval niet in het boek van de deskundige.
Harrie legde hem uit dat hij het geweldig vond om met muziek bezig te zijn. Nieuwe, onbekende muziek ontdekken en dan anderen proberen uit te leggen waarom hij die muziek zo mooi vond. Een beetje als Frits Spits eigenlijk, maar dan met góede muziek en in begrijpelijke taal.
Toen Harrie had uitgelegd dat een discjockey bij de radio werkte, ging het licht bij de deskundige alsnog aan. In zijn boek stond wel een hoofdstuk "Werken bij de omroep" en hij opperde dat Harrie cameraman zou kunnen worden.
Uiteindelijk werd Harrie dus chemicus. Toch bleef hij de drang houden om interessante muziek te ontdekken en te verspreiden. Tot zijn 25e is ie daar vrij intensief mee bezig geweest. Verspreiding van de muziek deed ie via cassettes, die hij aan vrienden en bekenden uitdeelde.
Ondertussen had ie werk gevonden dat bij een chemicus past. Maar in zijn hart wist ie vóór zijn afstuderen al dat ie in dat werk nooit écht blij zou worden. Daarom bleef ie dromen over mogelijkheden om geld te verdienen in de muziekbusiness.
Hij heeft toch nog behoorlijk lang gedacht dat ie dat wel voor mekaar zou kunnen krijgen door cassettes (of later verzamelcd's) te gaan verkopen met de muziek die hij interessant vond. Sterker nog: ergens kan het er bij hem nog steeds niet in dat de meeste mensen helemaal niet geïnteresseerd zijn in fatsoenlijke muziek.
Pas héél laat kwam bij Harrie het besef dat hij en de mensen waar hij meestal mee omgaat niet echt maatgevend zijn voor onze maatschappij. Toen heeft het wéér lang geduurd voordat Harrie begreep dat ie dan beter cd's met piratenhits kon gaan samenstellen. Maar daar zag ie weinig uitdaging in.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
9 opmerkingen:
Wat wil Harry ons nu precies duidelijk maken?
Glasman
@Glasman:
1. Misschien is het niet iedereen duidelijk, maar wat Harrie hier doet, is een soort van kunst bedrijven. En met kunst is het zo, dat men erin ziet, wat men erin wil zien.
2. Als dat antwoord onbevredigend is, zou Harrie zeggen: lees het nóg een keer.
3. Misschien is u van de jongere generatie (hoewel Harrie wel beter weet)? In dat geval gelieve u het verhaal "Discjockey" van Harrie's hand te lezen.
ik snap wel waarom harrie geen dj is geworden. volgens eigen schrijven heeft hij wel vrienden en maar één bekende. tja en dat is natuurlijk te weinig om door te breken. om chemicus te worden heb je geen bekende nodig; daar zou je hooguit heel bekend mee kunnen worden via nobelprijs of boem!
Theo
Harrie zou kunnen weten hoe oud Glasman is, dus hij weet alles van dj's en draaitafels. Hij heeft zelf dit tijdperk van hobbelende, krakende en spetterende LP's op snaaraangedreven DUAL wisselaars en later op "direct aangedreven" draaitafels meegemaakt. Wellicht dat Harry het stukje nog eens kan nalezen, maar u zegt echt niets deze column. U zult voor deze bijdrage zeker niet gelauwerd worden met een Oeuvre Award.
@Glasman:
Harrie had het stukje direct na uw eerste reactie al opnieuw doorgelezen en was verbaasd over de heldere boodschap erin. Wetende dat Harrie meestal overdreven bescheiden is, ligt het méér voor de hand dat u een slecht lezer bent.
@Theo:
Harrie vindt dat je dingen moet afdwingen op basis van capaciteiten, daden, etc. En vooral niet op basis van 'wie ken ik'. Dan komen we in het moderne 'netwerken' terecht. Daarin brengt een bruine arm meer op dan kwaliteiten. Harrie wil daar verre van blijven.
kom, kom Harrie niet zo zerieus. Theo wilde je alleen maar efen op een omslagtiche manier weizen op een taalvout ov ijgenlijk alleen maar een fergete lette. en dat fiel ekstra op omdat Harrie altijd onberibseleik nederlands schreijft en daar houdt Theo erchg van. Of is het egt so dat je maar één bekende hept.
Theo
Een spel- of typfout? Waar dan? Dat heeft Harrie namelijk liever niet. Dank voor het compliment.....
"Verspreiding van de muziek deed ie via cassettes, die hij aan vrienden en bekende uitdeelde"
de hele conversatie gaat dus eigenlijk om het woordje bekende. Wat een muggenzifter is Theo toch; of is het muggezifter?
Theo
Bedankt Theo! Harrie is blij dat mensen alert zijn op schrijffouten. Harrie heeft het direct aangepast! Is (of was) u overigens een bekende van Harrie?
Een reactie posten