Harrie hoorde het bij Business News Radio, toen hij met 140 km/uur van zijn werk naar huis reed. Vanaf nu krijgen mensen die betrapt zijn bij te snel rijden, een soort bijsluiter bij de bon die later in hun brievenbus valt. Op die bijsluiter staan vier dingen die de automobilist ertoe moeten bewegen zich voortaan aan de snelheidsregels te houden.
Tot op heden denken automobilisten namelijk alleen maar dat ze een bon krijgen, omdat de overheid geld nodig heeft. Daar blijken wij automobilisten ons in te vergissen: de overheid is helemaal niet op ons geld uit, maar wil dat we ons allemaal netjes gedragen. Daarom staat op de bijsluiter dat te hard rijden zorgt voor stress, milieuvervuiling, meer kans op ongelukken en nog een ding, dat Harrie helaas alweer vergeten is.
“Denkt u dat de automobilist zich iets van uw bijsluiters gaat aantrekken?” vroeg de presentatrice van BNR.
“Jazeker”, antwoordde de mevrouw die de boodschap namens het ministerie bracht.
Hetzelfde had men immers in het verleden al beproefd met rijden onder invloed. Een betrapte dronkelap kreeg vroeger alleen een boete en kon dan op volgende feestjes goede sier maken met het verhaal dat ie de vorige keer teveel had gedronken en was betrapt. En kijk eens wat de campagnes tegen alcohol in het verkeer hadden opgeleverd? Wie nu op feestjes vertelde dat ie met een borrel op best nog kon rijden werd de rest van de avond niet meer aangekeken!
Zo zou het volgens het ministerie ook gaan met hardrijders. Die zijn nu nog het middelpunt van de belangstelling op feestjes, maar zouden -net als hun alcoholistische voorgangers- de nieuwe paria’s op feestjes worden.
“Maar denkt u echt dat het ook tegen snelheidsmaniakken gaat helpen?”, probeerde de presentatrice nog eens?
“Daar zijn wij van overtuigd”, zei de overheidsmevrouw. “Bovendien is uit onderzoek gebleken dat het werkt”.
Als Harrie op dat moment niet in de auto had gezeten, was hij thuis even met het hoofd tegen de muur gaan bonken. Voor alles wat de overheid erdoor wil drukken is immers altijd wel een bureau te vinden dat -voor een niet onaanzienlijke hoeveelheid geld- een onderzoek wil uitvoeren, waarvan de uitkomsten later exact dát aantonen wat de opdrachtgever bij aanvang van het onderzoek al vermoedde.
Harrie zal eens contact opnemen met het ministerie. Hij vermoedt namelijk dat bekeuringen voor snelheidsovertredingen wél zijn bedoeld om zoveel mogelijk geld in de overheidskas te krijgen. Sterker nog: Harrie heeft het vermoeden dat de overheid helemaal niet wil dat er één auto in dit land minder gaat rijden, zoals de overheid steeds roept. Nóg sterker: Harrie denkt dat de Nederlandse economie voor een heel groot deel draait op het geld dat automobilisten door belachelijke accijnzen ophoesten! Harrie vermoedt dat de Nederlandse economie pas écht instort als iedereen doet wat de overheid wil en de auto laat staan!
Harrie zal in Den Haag eens vragen of daar onderzoek naar kan worden gedaan. Zul je zien dat ze nét voor dit geval geen onderzoeksbureau kunnen vinden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten