Wat het nog lastiger maakt om stellig te kunnen zeggen dat de nieuwe pillen helpen, is dat Harrie tegelijkertijd met de oude moet stoppen. En het aardige van pillen is nu dat ze allemaal hun eigen manier van werken hebben, maar ook hun eigen manier van bijwerken. En als de (bij)werking van de ene gelijk is aan de (bij)werking van de ander krijg je rare dingen.
Harries nieuwe pillen hebben bijvoorbeeld als bijwerking dat je er in het begin duizelig van kan worden. 1 van de 10 mensen op wie de pillen werden getest meldde dat. Maar nu wil het geval dat duizeligheid bij proeven ook werd vastgesteld bij mensen die wilden stoppen met de oude pillen die Harrie slikte! En reken maar dat hij het merkt, die dubbele dosis duizeligheid! Af en toe staat hij te tollen op zijn benen. Maar gelukkig is hij de laatste weken niet meer omgevallen. En hij weet en merkt dat het voor een goed doel is. Hij merkt bijvoorbeeld al dat de passiviteit die de oude pillen veroorzaakte langzaam plaats maakt voor een gezonde dosis ondernemingslust. Dan maar even een tijdje duizelig.
Maar de mooiste bijwerking van zijn pillen blijft Harrie toch wel "Onhandigheid" vinden. Hij moet eerlijk zeggen dat hij zich af en toe inderdaad erg onhandig voelt, maar hij weet niet of dat weer een gevolg is van de enorme duizeligheid die bezit van hem neemt of dat dat inderdaad de beschreven onhandigheid is die zijn nieuwe pillen claimen te kunnen veroorzaken.
"Wat maakt het uit wat de oorzaak is", zult u zich misschien afvragen, maar Harrie wil het dolgraag weten.En opnieuw moet hij daarbij op zijn technische (lees: chemische) achtergrond wijzen. Als er pillen zijn die 'onhandigheid' als bijwerking hebben, dan moet het immers ook mogelijk zijn om pillen te maken die 'handigheid' als (bij)werking hebben! Die zou Harrie dolgraag willen hebben. Maar misschien bestaan ze niet en moet hij ze zelf maken?
Misschien wordt het tijd dat Harrie zijn studeerkamertje tot minilaboratorium ombouwt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten