zondag 10 mei 2009

Ulmus minor


Vandaag gaat we het hebben over de gladde iep, wereldwijd bekend als Ulmus minor of Ulmus carpinifolia. De foto toont een foto van een exemplaar in Harries straat, vanmorgen, 10 mei 2009 (moederdag), om 07.12 uur.

Misschien valt u op dat de boom eerder wit lijkt dan groen? Dat klopt. Op dit moment staat de gladde iep in een soort bloei. Dat is laat, volgens de kenners. Hier schrijven zij dat maart en april de bloeimaanden voor de Ulmus minor zijn. Maar in Harries straat staat de Ulmus minor ook vandaag nog in bloei. Harrie heeft een close-up-foto van het bewijs daarvan gemaakt.


Mooi he, die bloemen? Ze groeien in trosjes en hebben héle kleine steeltjes. Harrie heeft van één zo'n bloemetje een nóg closere close-up gemaakt. Ziet u de nerfjes in het bloemetje? In werkelijkheid meet het hele bloemetje hooguit 2 bij 2 centimeter. Ziet u hoeveel nerfjes de natuur op zo'n klein oppervlak kan maken?

Harrie wordt stapelgek van de gladde iep. Er staan ongeveer 86 gladde iepen vlakbij zijn huis. En al die gladde iepen zijn al weken bezig hun bloemetjes te laten vallen. Eerst een paar honderd. Al snel werden het er duizenden. Inmiddels zijn miljoenen van die kleine klotebloemetjes in Harries straat gevallen. Het lijkt al weken alsof het in Harries straat sneeuwt zo vlak voor de zomer!

Nergens melde deskundigen dat de gevallen bloemetjes van de gladde iep ook ná hun val samen bliven scholen. Ook staat nergens dat ze als plaats van samenscholing voor Harries huis hebben gekozen. Al wekenlang ligt de stoep voor Harries huis vol met die klerebloemen. Natuurlijk neem je die krengen via je schoenzolen ook mee je huis in, zodat Harrie de gladde-iep-bloemen nu ook al heeft aangetroffen op zolder, in de wasdroger en in zijn bed.

Harrie heeft deze week al drie keer zijn stoep geveegd en een halve kliko met gladde-iep-bloemetjes gevuld. In de loop van de week werd Harrie steeds vermoeider en kreeg ie een vage lichamelijke klachten. Even dacht ie dat de varkensgriep in Nuenen was gearriveerd, maar nu denkt ie toch dat de gladde iep waarschijnlijk de boosdoener is. Die blijkt namelijk nogal vervelend te zijn voor mensen met hooikoorts.

Harrie gaat morgen maar weer eens naar zijn huisarts. Toen die ooit had vastgesteld dat Harrie met name allergisch is voor de berk, adviseerde die hem om 's nachts met een zaag de wijk in te trekken en een flinke snee in de berkenstammen te maken. Misschien heeft ie ook wel een goede tip voor de gladde iep.

Geen opmerkingen: