zaterdag 20 februari 2010

Demissionair


"Met ontslag, maar nog in functie." Dat betekent 'demissionair' volgens de digitale Van Dale. Hij dacht: "Ik zoek het maar even op", want we gaan het woord de komende weken natuurlijk nog vaak horen. Vannacht is het 4e kabinet van Jan-Peter Balkenende gevallen.

Toevallig vroeg Harries persoonlijke coach hem gistermiddag wat Harrie nou écht een belangrijke eigenschap vond.Daar hoefde hij eigenlijk maar heel even over na te denken: eerlijkheid, was zijn antwoord. Voor Erik paste dat antwoord precies bij een eerdere opmerking van Harrie, dat-ie niet snapte waarom-ie soms zo verbaal agressief kan worden tegen mensen die hun afspraken niet nakomen. "Je bent automatisch erg gevoelig en allergisch voor mensen die slordig omgaan met dingen waaraan je zelf grote waarde hecht", zei Erik.

Dat is dus waarschijnlijk ook de reden dat Harrie geen enkel vertrouwen heeft in politiek en de politieke ontwikkelingen in principe ook niet volgt. Hij heeft altijd het gevoel dat ze maar halve waarheden vertellen en verborgen agenda's hebben. En sinds Harrie zelf in een politieke organisatie werkt, wordt dat gevoel met regelmaat door feiten bevestigd. Daar kan Harrie natuurlijk mooie voorbeelden van gaan geven, maar omdat je nooit precies weet wie er meeleest en Harrie zijn inkomsten wel nodig heeft, zal-ie dat maar niet doen.

Laat-ie het er maar op houden dat de discussie die deze keer tot de val van het kabinet heeft geleid hem erg bekend voorkomt. Er wordt een belofte gedaan, maar ineens lijkt het alsof er door iemand (laten we hem voor het gemak even JP noemen)achter de ruggen van anderen om toch iets heel anders is afgesproken. De reden daarvan wordt natuurlijk nooit bekend, maar Harrie neemt aan dat JP in ruil voor het terugkomen op een belofte een nog leuker en/of beter betaald baantje is beloofd.

Zodra bekend wordt dat JP zijn beloftes breekt, gaan zijn tegenstanders hem erop wijzen dat hij beloftes breekt en niet eerlijk is. En daarna begint dan wat volgens Harrie de eigenlijke politiek is. Er ontstaat een discussie die helemaal niet gaat over het onderwerp waarover afspraken zijn gemaakt, maar over de manier waarop JP wordt aangesproken. Zeggen dat hij afspraken aan zijn laars lapt wordt niet netjes geacht, maar zeggen dat-ie oneerlijk is is helemáál uit den boze. Het is uitermate onfatsoenlijk om dergelijke woorden tegen een politicus te gebruiken. Liegen mag dus van politici, maar voor degene die iemand die liegt een leugenaar noemt zouden zij bij voorkeur levenslang willen eisen.

Vroeger kwamen politici meestal nogal makkelijk weg met hun activiteiten van list en bedrog. Maar helaas voor hen is de invloed van media -mede door technische ontwikkelingen- in de loop der jaren nogal gegroeid. Daardoor krijgen burgers een steeds beter inzicht in wat er nou allemaal écht gebeurt in de politiek. En omdat veel mensen toch niet zo dom zijn als de gemiddelde politicus altijd dacht, neemt het vertrouwen in de politiek met rasse schreden af.

Harrie is in elk geval niet verbaasd dat iemand als Geert Wilders -die een leugenaar toch gewoon een leugenaar blijft noemen- populair is.

Geen opmerkingen: