vrijdag 10 juli 2009
Ajax en nummer 1
Kijk, Harrie heeft een hoop geduld, maar aan zíjn pik komt óók een eind. 48 jaar is ie nu fan van Ajax. Dat werd en bleef ie, omdat Ajax altijd zo'n beetje de enige club ter wereld was met een visie die Harrie wel aanstond.
Die visie was gebaseerd op de gedachte dat je wint, als je één goal meer maakt dan de tegenstander. Dat lijkt logisch, maar is het niet. De visie van Pisvee bijvoorbeeld, die club waar Harrie juist zo'n bloedhekel aan heeft, is namelijk dat je niet verliest als je een goal minder tegenkrijgt dan je tegenstander. Als u het verschil niet snapt, kunt u nu beter naar Rondom Tien of RTL Boulevard gaan kijken.
Bij de Ajax-gedachte hoort de opstelling 4-3-3: 4 verdedigers (rugnummers 2, 3, 4 en 5), 3 middenvelders (rugnummers 6, 10 en 7) en 3 aanvallers (rugnummers 8, 9 en 11). Die drie aanvallers staan in principe verdeeld over de breedte van het veld, in de buurt van het doel van de tegenstander. Rugnummer 11 staat aan aan de linker zijlijn, rugnummer 8 aan de rechter zijlijn en rugnummer 9 voor de neus van de doelman van de vijand. Volgens de Ajax-gedachte geven de nummers 8 of 11 (de vleugelaanvallers) de ballen vanaf hun posities ('de flanken') voor op nummer 9, die dan een doelpunt maakt.
Helaas spelen de meeste clubs in de wereld -net als Pisvee- 4-2-2. Een aanvaller minder dus en allemaal voorstanders van een meer defensieve strijdwijze. Dat komt het kijkspel naar Harries mening niet bepaald ten goede.
Omdat Ajax' aanvalslust geen gemeengoed was, was het voor Ajax altijd weinig zinvol om aanvallers bij anderen weg te kopen. Die waren immers allemaal gewend om in 4-4-2 te spelen, zonder vleugelaanvallers. Daarom investeerde Ajax altijd flink in de jeugdopleiding. Spelers werd vanaf de pupillen geleerd in een 4-3-3-systeem te spelen. De jongetjes raakten zo spelenderwijs aan Ajax' strijdwijze gewend. Daardoor kon het zomaar gebeuren dat je als jongen van 16 's middags naar de MAVO ging, 's avonds in Ajax 1 debuteerde en dan speelde alsof je een ouwe rot was.
Zo bestond een Ajax-elftal meestal voornamelijk uit zelf opgeleide jongens, échte Ajacieden. Totdat Geld de voetballerij ging domineren. Hoe meer geld er in de voetballerij omgaat, hoe eerder Ajax haar zelf opgeleide jongens ziet vertrekken. Het begrip 'clubliefde' bestaat voor die jongens niet meer. Geld willen ze hebben zoveel mogelijk. Harrie snapt dat best.
Inmiddels is het ruim 12 jaar geleden dat Harrie 'zijn' Ajax een beetje leuk zag ballen. De jaren daarna heeft Ajax laten zien dat het de weg behoorlijk kwijt was. Vanuit de jeugdopleiding kwam weinig spectaculairs meer in de hoofdmacht. Gekocht werd er des te meer, maar bijna alle (vrijwel altijd peperdure) aankopen mislukten, omdat ze het Ajax-systeem niet beheersten. Maar het ergste van alles: het spel was zelden meer om aan te zien. Harrie heeft zelfs momenten gehad dat ie dacht dat ie naar Pisvee met Ajax-shirts aan zat te kijken, zó slecht was het.
Toch bleef Harrie hopen. En de afgelopen weken dacht ie dat Ajax nu écht de magerste jaren achter zich had gelaten, toen ze Martin Jol als trainer contracteerden. Een sympathieke, rustige en kundige man. Een Hagenees bovendien, dus met de humor zou het ook wel goed zitten.
Deze week laat Jol echter blijken dat ie een héél ander soort Haagse humor heeft dan Harrie van ándere Hagenezen kent. Jol heeft namelijk Jeroen Verhoeven als derde keeper laten kopen. Jeroen Verhoeven was tot vorige week de keeper van Volendam. Maar Jeroen Verhoeven zou ook zomaar de nieuwe mascotte van de Weight Watchers kunnen zijn. "Overdrijven is een kunst" zal Dinie wel weer zeggen en ook "dat Harrie niet met dikke mensen moet spotten". Feit is wel dat fans van Jeroen Verhoeven voor hem een Hyves-pagina hebben gemaakt waarbij de frituurpan een sleutelrol speelt. Het schijnt dat zijn fans ook altijd "Lopen frituurpan" naar hun idool riepen, om hem aan te moedigen.
Misschien moet Harrie Ajax voortaan maar bekijken alsof ie naar een cabaretgezelschap zit te kijken. Want om Ajax láchen, dat kan ie steeds vaker. De hoop op een aardig voetbaljaar heeft ie in elk geval alvast weer in de koelkast gezet.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten