woensdag 9 februari 2011

Verwarring


100 jaar geleden moet het veel makkelijker zijn geweest, toen mensen nog gewoon tastbare dingen maakten. Maakte iemand een stoel, dan was voor iedereen in no-time duidelijk of je er fatsoenlijk op kon zitten en zo ja, of je dat voor hooguit een week op die stoel zou kunnen , of dat het geval na een week zou instorten.

Tegenwoordig is zoiets nauwelijks meer mogelijk, omdat uiterlijk vertoon de spil in ons bestaan is geworden. De grootste rotzooi wordt gewoon verkocht, omdat er een mooie verpakking omheen zit (kijk bijvoorbeeld naar vrouwen: de mooiste vrouwen zijn meestal de grootste krengen). Aan het uiterlijk van een product is de kwaliteit van hetgeen waarvoor het is bedoeld in elk geval niet meer af te zien.

In dit verband moest Harrie wel lachen om een tweetal testen dat hij las in twee van de belangrijkste Nederlandse computerbladen. In beide bladen werd aandacht besteed aan HDMI-kabels. Dat zijn kabels waarmee je beeld en geluid van bijvoorbeeld een dvd-speler kunt transporteren naar bijvoorbeeld een televisie, zodat je daarop het beeld en geluid kunt zien resp. horen.

Het bijzondere van HDMI-kabels is dat ze digitale signalen ook digitaal doorgeven. Omdat digitale signalen zoals bekend alleen uit nullen of enen bestaan (wel of geen signaal), wekt het bevreemding dat er HDMI-kabels bestaan die 7 euro per meter kosten, maar dat er evengoed HDMI-kabels voor 600 euro per meter te koop zijn.

Als leek zou je denken dat elke HDMI-kabel een nul gewoon als een nul doorgeeft en een een als een een. Maar zoals je vroeger aan een stoel kon zien of hij degelijk was, aan een HDMI-kabel zie je cht niet of hij zijn werk goed doet. Daarom testten beide computerbladen wat verschillende kabels.

De uitkomst verbaasde Harrie niet: het ene computerblad concludeerde (letterlijk) dat de bewering dat dure HDMI-kabels beter zijn dan goedkope 'belachelijk' is. Het andere computerblad constateerde daarentegen opzienbarende kwaliteitsverschillen tussen dure en goedkope kabels.

Harrie denkt dat de uitkomst van beide testen typerend is voor de twijfel die onze hedendaagse maatschappij kenmerkt.

Geen opmerkingen: