vrijdag 27 augustus 2010

Prepaid tijdperk voorbij


EINDHOVEN - Op 1 september 2010 komt een einde aan een tijdperk. Op die dag zal in Nederland een einde komen aan het bestaan van prepaid-telefoons en -overeenkomsten. Reden daarvan is dat deze week ook de laatste twee Nederlandse gebruikers die nog van deze -ooit revolutionaire- manier van mobiele telefonie gebruik maakten (Dinie en Harrie van Geffen uit Nuenen) zijn overgestapt op een mobiele telefoon met abonnement.

"En niet zomaar een abonnement", geeft Dinie van Geffen desgevraagd aan. "We hebben er namelijk ook meteen een internetabonnement bij genomen." Aan Harrie van Geffen, die in bescheiden kring bekend is door de ongenuanceerde visie die hij op de wereld heeft en die visie in een weblog wereldkundig maakt, vroegen we of zijn nieuwe mobiele mogelijkheden ervoor gaan zorgen dat hij ook tot de Twittergemeenschap zal gaan toetreden. "Ik pieker er niet over", was zijn resolute antwoord. "Waarom zou ik mijn mening in 140 tekens gaan verkondigen als ik dat ook in 2000 woorden kan doen?"

donderdag 26 augustus 2010

Meedoen is belangrijker dan winnen


Vroeger mochten professionals niet aan de Olympische Spelen meedoen. Professionals, dat was synoniem voor geld. En de Olympische Spelen gingen niet om geld, maar om sport. Meedoen is belangrijker dan winnen, dat was de gedachte.

Ergens in de tijd is er blijkbaar iets ingrijpend veranderd op dat gebied. Tegenwoordig zijn professionals van harte welkom bij de spelen. En winnen is in deze tijd toch echt belangrijker dan meedoen. Ironisch genoeg lijkt de oude Olympische ideologie nu juist te zijn overgeslagen naar de kant van de professionele sport (lees: het grote geld)!

Harrie kreeg daar gisteren een stuitend voorbeeld van dat hem recht in zijn smoel trof, omdat het over zijn eigen Ajax ging. Ajax kon zich gisteren voor het eerst in vijf jaar plaatsen voor deelname aan de eerste ronde van de Champions League. En wonder boven wonder lukte het nog ook! Het kostte Harrie al zijn vingernagels, bezorgde hem een migraine-achtige hoofdpijn en deed hem vrezen voor de werking van zijn hart, maar Ajax wist te winnen.

Direct na de wedstrijd werd echter met geen woord gesproken over het matige spel, de moeizame winst of mogelijk komende aansprekende wedstrijden tegen de grootmachten uit het moderne voetbal, zoals Barcelona of Internazionale. Het ging alleen maar over geld.

Ajax had voor de wedstrijd begon een schuld van 21 miljoen euro. Dat werd voor en tijdens de wedstrijd een paar keer vermeld. En direct nadat de winst binnen was, ging het er alleen maar over dat Ajax die schuld nu in één klap voor zo'n 75% had ingelost. Deelname alléén aan de Champions League zou namelijk al minstens 15 miljoen euro op gaan brengen, zelfs als Ajax alle wedstrijden in de eerste ronde zou verliezen. Overleven ze de eerste ronde, dan stroomt er nóg meer geld binnen.

Over mooi voetbal, aansprekende tegenstanders en leuke wedstrijden sprak niemand. Alleen over geld. Meedoen is in het huidige profvoetbal blijkbaar belangrijker dan winnen. Voor een fan met rood-wit bloed in de aderen en zware hoofdpijn, die net aan een hartaanval is ontsnapt, geeft zo'n nabeschouwing een wel heel ontnuchterende blik op de status van het moderne profvoetbal.

dinsdag 24 augustus 2010

Hoe veilig is Frankrijk tegenwoordig?

Kijk, je kunt de hele vakantie wel op je luie reet gaan zitten, maar dat kan Harrie dus gewoon niet. Harrie moet al-tijd bezig zijn. Ledigheid is des duivels oorkussen en zo.

In elk geval had hij de hele vakantie zijn nieuwe mini-videocamera, zijn Flip Mino, bij zich. Daarmee maakte hij bijgaande reportage.

maandag 23 augustus 2010

Gesprekken op een camping


De familie Van Geffen besloot op het laatste moment nog een weekje op vakantie te gaan. Vanuit Eindhoven bleken er nauwelijks nog vluchten te zijn naar een fatsoenlijke bestemming, zodat het een weekje kamperen in Frankrijk werd, mét de vouwwagen.

Harrie doet op campings altijd zijn uiterste best om gesprekken met medekampeerders te vermijden, zeker als het gaat om Nederlandse medekampeerders. Toch lukt dat niet altijd. Harrie heeft een paar dieptepunten genoteerd uit de gesprekken die hij niet wist te voorkómen.

Barend Dopper:
Nee joh, heerlijk toch vakantie? Lekker doen wat je wilt, geweldig! Op vakantie ben ik echt he-le-maal mezelf. Dan scheer ik me bijvoorbeeld ook rustig gewoon drie dagen niet. Kan mij het schelen? De baas is er toch niet!

Truus Laadvermogen:
Bestel jij je brood hier bij de receptie? Wij halen het altijd in het dorp. Dat komt eigenlijk door de mensen die elk jaar naast ons staan hier op de camping, die gingen het brood altijd in het dorp halen en nou doen wij dat ook. Met de auto ben je d’r zo en het is toch een stuk goedkoper dan hier.

Barbara Doorzon:
Ik ben echt een gek mens hoor! Elk jaar hebben ze hier een karaoke-avond en dan moet ik-zei-de-gek natuurlijk het podium op. Ze weten me d’r altijd uit te pikken ja! Gelukkig begint die karaoke altijd pas ’s avonds rond tienen maar ik zit om drie uur ’s middags al aan de rosé, dus wat kan het mij tegen die tijd allemaal nog schelen joh!

Buts Duiker tegen Bets Vogelaar die haar chemisch toilet gaat legen:
Zo, heb je je beautycase ook weer bij je?

Tinus Rammelaar:
Saai om elk jaar naar deze camping te gaan? Ben je gek man, heerlijk toch? Hier weet je precies wat je hebt! En het mooiste is natuurlijk dat we ook elk jaar dezelfde buren hebben. We reserveren met z’n allen meteen weer voor het volgend jaar! Gezellig man, na een paar jaar ken je elkaar echt goed en weet je van elkaar wat je leuk vindt, toch? Twee dagen geleden hebben we hier met ons hele straatje gebarbecued en daarna de polonaise gelopen op muziek van Grad Damen. Lachen toch?

Karel Schut:
Jij bent volgens mij meer zo’n interrectaal type of hoe noemen ze dat, of niet dan? Jij gaat zeker elk jaar ergens anders heen, omdat je het allemaal na 1 keer wel gezien hebt? Hou toch op meneer de professor. Er is hier elk jaar van alles te beleven man! Elk jaar een jazzfestival bijvoorbeeld. Gaan wij niet heen natuurlijk, want ik hou niet van die teringmuziek, maar wij gaan dan lekker op een terrasje zitten. Beetje die rare mensen uitlachen die naar die herrie gaan luisteren. Lachen man!

Roef Dokker tegen Dinie, die samen met Harrie de vouwwagen aan het opbreken is om naar huis te gaan:
Zo, aan het opbreken? Gaan jullie naar huis?
Dinie: Nee, straks bouwen we hem weer op. Dit is onze hobby.

zondag 22 augustus 2010

Willie and the LAN-party


13 uur geleden is-ie begonnen, de LAN-party in Harries huis, op de kamer van Willie. Die kwam 's middags ineens met de vraag of-ie zo'n party mocht houden.

Nou is Harrie natuurlijk nog van een generatie waarin het woord LAN-party niet bestond, dus hij heeft er zelf nooit een meegemaakt, maar uit wat hij erover las wist-ie dat op zo'n party soms veel mensen komen, tot wel 1000 toe. Die passen niet allemaal in Willies slaapkamer.

Gelukkig had Willie een kleinschaliger evenement in zijn gedachten, met alleen zijn vriendje Tonnie. Die werd gisteravond rond half negen, mét zijn computer, in huize Van Geffen afgeleverd. "We gaan de hele nacht door", riep Willie dapper. Tonnie had net een tafeltenniskamp van een week achter de rug en zei voorzichtig dat híj misschien wél even wilde slapen.

Maar volgens Harrie is dat niet gebeurd. Naarmate de nacht vorderde nam het geluid uit Willies kamer alleen maar toe. De heren kwamen ook met regelmaat de trap af, naar later bleek om nóg meer cola, chips en borrelnoten te halen. Harrie kon er bijna niet van slapen, maar nam aan dat de partypoopers tegen het ochtendgloren wel om zouden vallen. Dat zou dan het moment zijn dat Harrie zijn benodigde slaap zou gaan krijgen.

Dat moment is helaas niet gekomen. Wel begon één der partygangers rond 06.20 uur een spelletje met een stuiterbal op de vloer, die precies boven Harries slaapkamer ligt. Toen is Harrie er maar uit gegaan en is-ie gaan strijken. De party duurt trouwens nog tot morgenavond. Harrie hoopt niet dat de feestgangers tot die tijd wakker blijven.

zaterdag 21 augustus 2010

Pauline en T-Mobile


Precies vier jaar geleden leefde Harries beste vriendin Pauline nog. Over een uur is ze alweer vier jaar dood.

Harrie hoorde het nieuws pas vroeg in de avond. Dinie en hij waren nét overgestapt van een vaste telefoonaansluiting van KPN naar een mobiel abonnement van T-Mobile. Maar T-Mobile bleek geen bereik te hebben tot in Harries huis, zodat John, de man van Pauline hem niet kon bereiken. Uiteindelijk heeft John het nummer van de buurman van Harrie weten te bemachtigen. Die buurman kwam Harrie daarop vragen om met spoed John te bellen.

Gisteren hebben zowel Dinie als Harrie ieder voor zich en onafhankelijk van elkaar voor het eerst een persoonlijk mobiel abonnement afgesloten. Pas vanmorgen, toen Harrie eraan dacht om iets over Pauline te schrijven, realiseerde hij zich pas echt dat zowel Dinie als hij een abonnement via T-Mobile hebben genomen. Gelukkig is Harrie niet bijgelovig.

Eén verschil met 4 jaar geleden: ze houden deze keer hun (normaal gesproken betrouwbare) vaste lijn.

zaterdag 7 augustus 2010

Jan bijt hond



Harries vader was volgens de geldende normen (lees: de burgerlijke middelmaat) een eigenaardig man. Dat werd op een bepaald moment ook de redactie van het tv-programma Man bijt hond ingefluisterd. Zij stuurden een reporter naar Jan's huis en die maakte daar deze reportage.

vrijdag 6 augustus 2010

Kloon



Gisteren waren Dinie en Harrie 14 jaar getrouwd (dank u wel!). Het was ook de eerste dag van Harries zomervakantie 2010, waarmee weer eens duidelijk wordt dat goede dingen vaak niet alleen komen.

Ter verhoging van de feestvreugde is de familie Van Geffen tapas gaan eten in Eindhoven. Tijdens het eten kwam de vraag boven tafel of Harrie en Dinie wel de echte ouders van Ricardo en Willie zijn. Voor moeders is dat meestal wel duidelijk, hoewel het een feit is dat het tweede kind dat Dinie baarde de ziekenhuiskamer waar dat plaatsvond even samen met een dokter en zonder Harrie en Dinie verliet. Dinie vraagt zich weleens af of ze daarna niet een ander kind in handen heeft gekregen. Harrie kan zich dat niet voorstellen, gelet op de gelijkenis in karakter van Dinie en Ricardo. Of Harrie de vader van Ricardo is zou alleen met een DNA-test 100% zekerheid kunnen brengen.

Willie daarentegen is zonder twijfel aan Dinies schoot ontsproten en deze week is Harrie weer eens duidelijk geworden dat er ook geen enkele twijfel kan bestaan over de vraag wie Harries vader is. Harrie krijgt al een jaar of 40 te horen dat hij zo cynisch en sarcastisch uit de hoek kan komen en omdat hij weleens moe wordt van die kritiek probeert hij meestal echt zijn best te doen om Willie meer volgens de geldende normen naar dingen te laten kijken.

Naarmate Willie ouder wordt lijkt het succes van die pogingen echter minimaal te zijn en begint Willie zich steeds meer als een kloon van Harrie te ontwikkelen. Voor Harrie is dat een bewijs dat zijn eigen cynisme en sarcasme niets van doen hebben met het trauma dat hij opliep toen zijn ouders gingen scheiden toen hij nog jong was, maar dat het blijkbaar een aangeboren iets is, wat Willie nu ook heeft geërfd.

Een mooi voorbeeld daarvan kreeg Harrie deze week. Het begon toen Willie en Harrie met Elvis gingen wandelen in het bos. Zomaar ineens zei Harrie "Er gaat niets boven Groningen". Harrie zegt wel vaker zomaar ineens iets, meestal bewarenswaardige opmerkingen van cabaretiers, maar soms ook, net als nu, een reclamekreet die iemand heeft bedacht.

"Wat slaat dat nou toch op?!", vroeg Willie. Harrie legde hem uit dat dat een kreet was die de provincie Groningen had bedacht om haar eigen provincie te promoten. Toen Willie de kreet even had laten bezinken merkte hij op dat dat wel een hele goede was, omdat hij eigenlijk twee dingen kon betekenen: dat er in Groningen van alles te doen was én dat Groningen zo hoog in Nederland ligt dat er letterlijk niets meer boven gaat. Hij had dus precies de twee betekenissen begrepen die de bedenkers erin hadden willen leggen.

"Weet jij trouwens wel dat wij in Brabant óók een kreet hebben om onze provincie te promoten?", vroeg Harrie daarna. Dat bleek Willie uiteraard niet te weten, maar hij was wel benieuwd wat ze in zijn eigen provincie hadden bedacht. Harrie vertelde eerst nog even dat de voormalige commissaris van de koningin in Brabant (Maij-Weggen) waarschijnlijk aan de basis van de leuze had gelegen. Maij-Weggen was nogal een fan van Guus Meeuwis. Haar pogingen om zijn liedje "Brabant" tot volkslied van Brabant te maken waren echter mislukt en Harrie vermoedde dat ze -om toch op enigerlei wijze te laten merken dat ze wel degelijk enige macht had- daarom het idee moest hebben gelanceerd om Brabant te gaan promoten met een regel uit dat liedje: "Dan denk je aan Brabant".

Daarop barstte Willie in een hevige lachbui los. Toen hij weer enigszins tot bedaren was gekomen keek hij zijn vader ineens een beetje vreemd aan. "Dat verzin je toch zeker he?", vroeg hij daarop. Harrie bezwoer dat het écht de kreet is waarmee Brabant zich wil profileren, dat er zelfs stickers van bestonden en dat hij wel zo'n sticker als bewijs voor Willie mee zou nemen.

Dat heeft hij eergisteren gedaan. Willie is daarop in een lachstuip geraakt, waar hij minstens een kwartier in is gebleven. Inmiddels gaat het wel weer met hem, maar Harrie vermoedt dat hij de sticker waarschijnlijk niet op zijn broodtrommel gaat plakken.